سئو تکنیکال یا سئو فنی چیست؟
سئو تکنیکال (Technical SEO) را میتوان قسمتی از سئو داخلی در نظر گرفت که درک سایت را برای رباتهای گوگل راحتتر میکند. کارهایی که در این بخش انجام میدهیم، قسمتهای مختلف سایت را از نظر فنی آماده میکند تا رباتهای گوگل مشکی برای کرال در سایت نداشته باشند و ایندکس صفحات به خوبی انجام شود. در ادامه این مطلب از نوترون وب علاوه بر چک لیست سئو تکنیکال که حاوی همه کارهایی است که باید برای بهینه سازی سایت از نظر فنی انجام دهید، ابزارهای کاربردی سئو تکنیکال و اهمیت این بخش از سئو را بررسی میکنیم.
سئو تکنیکال چیست؟
تکنیکال به معنی بهینه سازی قسمتهای فنی سایت برای رسیدن به رتبههای برتر نتایج جستجو است. همانطور که میدانید گوگل برای رتبهبندی صفحات بعد از پیدا کردن صفحات جدید با رباتهای خود (کرال)، اطلاعات هر صفحه را تجزیه تحلیل کرده و آنها را به دیتابیس خود اضافه میکند(ایندکس). برای اینکه رباتهای گوگل به راحتی بتوانند کار خود را در سایت انجام دهند و محتواهای جدید را کشف و ثبت کنند، سایت شما باید از نظر فنی آمادگی داشته باشد. از سوی دیگر تاثیر تجربه کاربری در رتبهبندی را نباید دست کم بگیرید و علاوه بر رباتهای گوگل باید میزبان خوبی برای کاربران هم باشید. حتی اگر تولید محتوا در سایت شما به بهترین شکل انجام شده باشد؛ اما گوگل نتواند آن را پیدا کند، هیچ وقت پیشرفتی در وضعیت سایت نخواهید داشت. پس در Technical SEO کارهای انجام میدهید که عملیات کشف، ثبت و رتبهبندی صفحات سایت شما را برای موتورهای جستجو راحتتر کرده و تجربه کاربران هم بهبود میبخشد.
برای بهبود سئو تکنیکال سایت باید به این موارد توجه داشت :
- فایل های JavaScript
- نقشه سایت XML
- معماری سایت
- ساختار URL های صفحات
- Structured data
- محتوا های بی کیفیت
- Duplicate content
- تگ های کنونیکال سایت
- صفحات 404
- ریدایرکت های 301
و احتمالا چندتایی رو من فراموش کردم 🙄
مراحل سئو تکنیکال
در این چک لیست با همه موارد مهم آشنا میشوید تا سئو تکنیکال سایت را به بهترین شکل بهبود دهید. البته با استفاده از خدمات سئو نوترون وب میتوانید فرایند بهینه سازی فنی سایت را به متخصصین تیم ما بسپارید تا خیالتان از همه چیز راحت باشد.
بررسی ساختار سایت
با اینکه رباتهای گوگل پیشرفته هستند اما برخورد با انبوهی از صفحات و اطلاعات طبقهبندی نشده، آنها هم دچار مشکل میکند. اینجاست که شما برای پیدا کردن و ایندکس صفحات با سئو فنی سایت میتوانید کار آنها را راحتتر کنید. در این قسمت منظور از ساختار سایت معماری و نحوه ارتباط صفحات با یکدیگر است. هرچه معماری سایت شما سادهتر و قابل فهمتر باشد، هرج و مرج کمتر شده و سرعت پیدا کردن صفحات جدید افزایش مییابد؛ این گونه هم رباتهای گوگل بدون مشکل در سایت شما میچرخند و هم کاربران با چند کلیک ساده، چیزی را که میخواهند پیدا میکنند.
رباتها از لینکها برای کشف صفحات جدید استفاده میکنند؛ حالا اگر صفحهای از بقیه لینک دریافت نکرده باشد، شناسایی آن سخت یا حتی غیر ممکن میشود. بهترین انتخاب برای ساختار سئو سایت، معماری مسطح یا فلت است که کاربر با کمتر از ۴ کلیک به هدف خود میرسد. این حرکت مخصوصا در سئو سایتهای فروشگاهی با تعداد صفحات بالا کاربردی است. برای پیاده سازی این ساختار اول یک نقشه ذهنی از دستهبندیهای اصلی سایت داشته باشید، حالا شاخههای مرتبط فرعی را به هرکدام اضافه کنید؛ در اینجا منظور از شاخهها، لینکهایی هستند که کاربران و رباتهای گوگل با آنها بین صفحات جا به جا میشوند.
اطمینان از کرال شدن سایت
گفتیم گوگل برای رتبهبندی صفحات سایت باید اول آنها را با رباتهای خود کرال کند. برای این کار شما باید مجوز ورود رباتها را از طریق فایل robots.txt صادر کنید. این فایل متنی از یک سری کد متشکل شده که دستورالعملها و محدوده ورود رباتهای گوگل به قسمتهای مختلف سایت را تعیین میکنند. شما میتوانید ورود رباتها به صفحه خاصی را با اضافه کردن یک کد به robots.txt مسدود کنید؛ یا اینکه از رباتها بخواهید همه صفحات را کرال کنند اما صفحه خاصی را در نتایج جستجو نشان نداده یا لینکهای قرار گرفته در برخی صفحات را دنبال نکنند. توجه داشته باشید که رباتهای گوگل فقط ۵۰۰ کیلوبایت اول این فایل را بررسی میکند پس سعی کنید حجم فایل robots.txt شما بیشتر از این نباشد.
افزایش کرال باجت سایت
برای اینکه مهمترین صفحات سایت در اولویت کرال قرار گیرند، نیاز است تا کرال باجت را افزایش دهید. منظور از کرال باجت، میزان صفحاتی است که گوگل در بازه زمانی معین کرال و ایندکس میکند. با توجه به محدود بودن منابع گوگل و افزایش روزافزون تعداد صفحات سایتها، گوگل برای تقسیم کردن منابع خود بین میلیونها صفحه، بودجه مشخصی برای کرال هر سایت در نظر میگیرد. به عنوان مثال ممکن است در طول روز گوگل فقط ۱۰ بار سایت شما را کرال کند اما این بودجه برای سایت دیگری ۲۰ صفحه در روز باشد. میزان کرال باجت وابسته به خطاهای سایت، اندازه صفحه، تعداد لینک داخلی و … است. برای افزایش کرال با جت میتوانید معماری سایت را بهبود دهید، اطمینان حاصل کنید که فایلهای جاوا اسکریپت و css قابل کرال کردن هستند، محتواهای غیر ضروری یا قدیمی را حذف کنید، لینکهای شکسته یا خراب را اصلاح یا ریدایرکت کرده و صفحات تکراری را حذف کنید. موارد دیگری مثل سایت مپ، hreflang و … هم هستند که در ادامه مراحل سوئد تکنیکال به آنها میرسیم. در نهایت برای مدیریت کرال باجت، جلوی کرال شدن محتواهای بیاهمیت و غیر ضروری را بگیرید تا بودجه شما خرج صفحات مهم شود.
بررسی وضعیت ایندکس شدن
گاهی گوگل صفحات شما را کشف و کرال میکند، اما آنها به نتایج گوگل راه نمییابند یعنی ایندکس نمیشوند. این وضعیت شاید به خاطر این است که خودتان با تگ نو ایندکس به رباتها گفتهاید که این صفحه را ایندکس نکنند؛ شاید هم به خاطر بعضی خطاها یا وجود باگها، ایندکس نشدن صفحه تصمیم خود گوگل باشد. مورد اول با برداشته شدن تگ نو ایندکس برطرف میشود اما برای مورد دوم باید خطاهای گوگل که از طریق سرچ کنسول گزارش میشوند را برطرف کنید.
مباحث امنیتی
گوگل حساسیت زیادی روی حریم خصوصی و اطلاعات کاربران خود مثل اطلاعات تماس، حساب و رمز عبورشان دارد. گوگل در سال ۲۰۱۴ اعلام کرد که سایتهای امن را در اولویت رتبهبندی قرار میدهد و داشتن گواهی SSL به یک فاکتور رتبهبندی مهم برای سایت تبدیل شد. به این ترتیب شما با پروتکل https یک سایت تایید شده و امن برای کاربران دارید.
بررسی کنید که سایت فقط از یک آدرس در دسترس باشد
به عنوان مثال اگر سایت ما در چهار مدل http://notronweb.com و http://www.notronweb.com و https://notronweb.com و https://www.notronweb.com در دسترس باشد، باید همه را یکی کنیم. چون که گوگل هر کدام را صفحهای متفاوت تشخیص داده و آنها را به صورت جداگانه کرال و ایندکس میکند که در این حالت کلی صفحه تکراری ایجاد میشود و رتبه سایت به شدت کاهش خواهد داشت. پس همگی را به پروتکل Https که بهترین مورد است ری دایرکت ۳۰۱ کنید.
ساختار URL مناسب
طبق گفته سایت backlinko اگر یک سایت کوچک دارید نیازی نیست زمان زیادی را صرف بهینه کردن ساختار URL صفحات کنید. فقط کافی است سعی کنید ساختار منسجم پیروی کنید که این موضوع به کاربران شما کمک می کند که بفهمند الان کجای سایت هستند. برای مثال url مقاله سئو محلی سایت نوترون وب رو در تصویر زیر مشاهده می کنید. همانطور که مشخص است URL صفحات سایت کاملا یونیک ، کوتاه و دارای مفهوم هستند که کلمه کلیدی به صورت انگلیسی قرار گرفته است. البته شما می توانید از URL های فارسی هم استفاده کنید و این موضوع تاثیری روی سئو سایت ندارد.
بالا بودن سرعت سایت
پایین بودن سرعت سایت هم برای گوگل و هم برای کاربران اعصاب خرد کن است. هیچکس منتظر سایتهای کند نمیمانند و کاربران خیلی سریع از این گونه سایتها خارج میشوند. این بالا بودن سرعت یکی از پارامترهای مهم تاثیرگذار برای رتبهبندی صفحات هست که تاثیر مستقیمی روی سئو سایت و تجربه کاربر دارد. گوگل با معیارهای Core web vitals، تجربه کاربر را در سایت بررسی میکند که شامل LCP یا سرعت لود شدن محتوای اصلی صفحه مثل عکسها، FID یا سرعت تعامل کاربر با صفحه و CLS یا همان سرعت پایداری صفحه میباشد که این سه معیار را میتوانید در سرچ کنسول بررسی کنید. ما در مشاوره سئو برای بهبود این پارامترها توصیه میکنیم حجم تصاویر سایت را کم کرده، از CDN یا پلتفرم توزیع محتوا استفاده کنید و فایلهای css و html را کوچک کنید. اگه به این موضوع علاقه مند هستید برای کسب اطلاعات بیشتر حتما مقاله تاثیر سرعت سایت در سئو رو مطالعه کنید.
موبایل فرندلی بودن سایت
امروزه بیشتر افراد جستجوی خود را با موبایل انجام میدهند و الگوریتم Mobile first index گوگل هم برای ایندکس و رتبهبندی سایتها، اولویت را نسخه موبایل سایت قرار میدهد. پس کاربران موبایل باید بتوانند بدون مشکل از سایت استفاده کنند. شما برای بررسی این موضوع میتوانید به قسمت Mobile Usability سرچ کنسول نگاهی بیندازید. در آنجا مواردی مثل بزرگتر بودن عرض محتوا از صفحه موبایل، ریز یا ناخوانا بودن فونتها و لینکهای چسبیده و نزدیک به هم گزارش میشود.
پیدا کردن لینکهای خراب و شکسته
منظور از لینکهای شکسته مواردی هستند که مقصد آنها از دسترس خارج شده یا حذف شدهاند. به عبارتی کاربر با کلیک روی این گونه سایتها، با ارور ۴۰۴ برخورد میکند. وجود این لینکها شاید تاثیر زیادی روی پایین رفتن رتبه سایت نداشته باشد اما برای شناسایی صفحات و تجربه کاربر مشکلاتی ایجاد میکند. به این ترتیب بعد از بررسی لینکهای خارجی و داخلی اگر لینک شکسته پیدا کردید، آن را اصلاح و ری دایرکت کنید.
پیدا کردن محتواهای کپی
وجود صفحات تکراری و یکسان شاید از نظر فنی مشکل بزرگی نباشد اما رتبه کلی سایت را کاهش میدهد. چون که گوگل نمیداند به کدام یک از این محتواهای یکسان باید رتبه بالاتری دهد؛ رتبه همه صفحات تکراری را کاهش داده و این صفحات حتی کرال باجت سایت هم هدر میدهد. برای پیدا کردن محتواهای تکراری در سرچ کنسول روی page و سپس not index کلیک کرده و در صورت مشاهده خطای Duplicate Without user-selected canonical باید صفحات تکراری و بیاهمیت را نو ایندکس کنید یا از تگ کنونیکال استفاده کنید. با استفاده از تگ کنونیکال، گوگل بین محتواهای تکراری، مورد اصلی را تشخیص داده و روی آن تمرکز میکند.
دادههای ساختار یافته
گوگل کیفیت و موضوع محتوای شما را با یک سری شاخصها تشخیص میدهد و بر اساس آنها جایگاه صفحه را تعیین میکند؛ اما رباتهای گوگل هنوز آنقدر پیشرفته نیستند که محتوا و معنای صفحه را به صورت کامل مانند یک انسان درک کنند. به همین دلیل گوگل با دادههای ساختار یافته محتوای یک صفحه را بهتر درک میکند. به عنوان مثال با استفاده از کدهای اسکیما میتوانید به گوگل بفهمانید اعداد به کار رفته در صفحه برای چه منظوری هستند؛ آیا امتیاز صفحه را نشان میدهند؟ یا مربوط به قیمت محصول و تعداد نظرات کاربران هستند؟ البته بین استفاده از اسکیما و رسیدن به رتبههای برتر هیچ رابطهای وجود ندارد اما به خاطر توی چشم بودن اسکیماها، به شکلی غیر مستقیم شانس کلیک روی صفحه شما افزایش مییابد.
اضافه کردن برد کرامپ
خرده نان یا breadcrumb برای راهنمایی موتورهای جستجو و کاربران ایجاد شده تا ارتباط صفحات سایت را با بخشهای دیگر آن نشان دهد. برد کرامب که به سایت اضافه میکنید باید برای کاربران قابل مشاهده باشد تا به راحتی بین صفحات سایت جابجا شوند.
وجود سایت مپ
نقشه سایت فایلی با فرمت XML است که حاوی لیستی از همه صفحات سایت میباشد. این نقشه به رباتهای گوگل کمک میکند تا بین صفحات مختلف سایت جستجو کنند و از آنها اطلاع داشته باشند.
تگ hreflang برای سایتهای چند زبانه
این تگ به سایتهایی که دارای نسخههای مختلفی از یک صفحه برای زبانهای مختلف هستند کمک میکند تا گوگل بتواند نسخه مرتبط به زبان و کشور کاربران را به آنها در نتایج جستجو نشان دهد.
از تگ کنونیکال برای URL های سایت استفاده کنید.
تگ کنونیکال در سال 2009 توسط گوگل معرفی شد. مشکل از آنجایی شروع شد که صفحات مختلف سایت به خصوص سایتهای فروشگاهی برای فیلتر یک محصول بر اساس سایز در کتگوری، پارامترهایی به url اضافه میشد؛ یا محصولاتی به سایت اضافه میشدند که شباهت زیادی داشتند و فقط سایز یا رنگ آن ها با هم تفاوت داشت. زمانی که شما یک صفحه از سایت را کنونیکال می کنید به این معنی است که از گوگل درخواست می کنید که آن url را به عوان آدرس اصلی صفحات تکراری مشخص شده در نظر بگیرد. البته که کنونیکال یک درخواست از کرالر گوگل است و ممکن است اصلا مورد قبول قرار نگیرد.
آشنایی با ابزار سئو تکنیکال
سرچ کنسول گوگل
سرچ کنسول ابزار رایگان گوگل است که برای بررسی مواردی مثل موبایل فرندلی بودن، وضعیت ایندکس، پیدا کردن لینکهای خراب، ارسال نقشه سایت و … میتوان از آن استفاده کرد.
Mobile friendly test
با استفاده از این ابزار رایگان گوگل میتوانید سازگاری سایت با موبایل را بررسی کنید. بعد از وارد کردن آدرس صفحه مورد نظر در باکس این ابزار، گوگل بعد از چند ثانیه وضعیت صفحه را از نظر موبایل فرندلی بودن گزارش میدهد.
Screaming Frog
این ابزار سئو، وضعیت کامل سایت و مشکلات احتمالی آن را بررسی میکند. از مهمترین امکانات این ابزار میتوان به بررسی و اعتبارسنجی دادههای ساختار یافته، پیدا کردن محتواهای تکراری، آنالیز متا دیسکریپشن و متا تایتل صفحات، شناسایی لینکهای شکسته و … اشاره کرد. برای دانلود Screaming Frog کلیک کنید.
rich results test
این مورد برای سازماندهی و بررسی دادههای ساختار یافته استفاده میشود. بعد از وارد کردن آدرس صفحه مورد نظر در نوار جستجوی سایت، اطلاعاتی درباره اسکیماهای صفحه دریافت میکنید. اگر کدی درست وارد نشده باشد، در صفحه نتایج خطاهای آن به شما نشان داده خواهد شد. برای استفاده از این ابزار اینجا کلیک کنید.
Google page speed insights
یکی از ابزارهایی که در آموزش سئو برای بررسی سرعت فعلی سایت معرفی میشود، page speed insights خود گوگل است. این ابزار بر اساس پارامترهای core web vitals نحوه بارگذاری سایت را در دستگاههای مختلف تجزیه و تحلیل کرده و به عملکرد آن نمره میدهد.
Semrush Site Audit
یک ابزار دیگر که می توانید برای بررسی تکنیکال سایت از آن استفاده کنید Semrush Site Audit است که در تصویر زیر یک نمونه گزارش تهیه شده از آن را می توانید مشاهده کنید.
ahrefs webmaster tools
این دوست داشتنی ترین ابزاریه که برای سئو تکنیکال وجود داره. فقط کافیه سایتتون رو با کمک سرچ کنسول یا به صورت دستی به این ابزار متصل کنید. بسته به بزرگی سایت بعد از کرال کردن کامل صفحات یه گزارش عالی از وضعیت فعلی سئو تکنیکال سایت و ارور های موجود میده و یه نمره از 1 تا 100 هم در نظر میگیره که الان به ما برای سایت نوترون وب نمره 99 رو داده 😉 ببنید و صفا کنید 🙂
جمع بندی
حالا که نکات اصلی سئو تکنیکال را یاد گرفتید توصیه میکنیم همیشه اطلاعات خود را در این حوزه به روز نگه دارید؛ همانطور که سئو خارجی فقط به گرفتن بک لینک خلاصه نمیشود، سئو تکنیکال هم شگردها و تکنیکهای خاص خود را دارد که با کمی گشتن در انجمنهای تخصصی یا توییتر میتوانید به آنها دسترسی داشته باشید.
محمد قاسمی هستم متخصص سئو و دیجیتال مارکتینگ که بیش از 5 ساله توی این حوزه فعالیت می کنم و در بخش تحریره تیم نوترون وب محتواهای مربوط به سئو و بازاریابی آنلاین را بررسی و منتشر می کنم.
اینم بگم که سال ها آموزش دیدم ، چند صد هزار کلمه محتوا نوشتم و میلیون کیلومتر اسکرول کردم تا به نوترون وب رسیدم 😎
دیدگاهتان را بنویسید