چک لیست سئو تکنیکال
چک لیست سئو تکنیکال میتواند راه حلهای خوبی برای بسیاری از مشکلات سایت شما داشته باشد. همانطور که میدانید Technical Seo جز مهمترین اصول بهینه سازی و سئو هر سایتی است که با رعایت آنها رباتهای گوگل میتوانند به درک بهتری از محتوای سایت شما برسند و لینکهای موجود در آن را بهتر شناسایی کنند. در ادامه این مطلب همراه نوترون وب باشید تا به زبانی ساده، چک لیست سئو تکنیکال را به همراه راهنمای پیادهسازی صفر تا صد آن بررسی کنیم.
چک لیست سئو تکنیکال
اهمیت دامنه سایت
بیایید سئو تکنیکال را پیش از راهاندازی سایت و از ریشه به صورت چک لیستی بررسی کنیم. اولین قدم انتخاب دامنه اصلی سایت است؛ شاید از قبل اسم آن را انتخاب کرده باشید اما در اینجا منظور ما پروتکل امنیتی به همراه پیشوند اصلی دامنه است. همانطور که میدانید سایت شما میتواند به شکلهای مختلفی به نمایش در بیاید مثل داشتن http یا نداشتن آن، داشتن www یا نداشتن آن و …
با در نظر گرفتن اینکه گوگل سایتها را با url آنها میشناسد و نه محتوا و شکل سایت، اگر دامنه اصلی را انتخاب نکنید احتمال دارد که موتور جستجوی گوگل آدرسهای مختلف سایت شما را به عنوان سایتهایی با محتوای تکراری شناسایی کند؛ اینجاست که اهمیت این موضوع مشخص میشود. در صورتی که نمیدانید چگونه میتوان همه آدرسهای سایت را روی یکی ریدایرکت کرد، باید با پشتیبانی هاستینگ یا طراح سایت تان صحبت کنید.
فعال کردن ssl
قبلا در آموزش سئو به عنوان یک پیشنهاد از افراد میخواستند تا ssl سایت را فعال کنند اما امروزه با توجه به حساسیت گوگل روی امنیت اطلاعات افراد، این مورد به یک ضرورت تبدیل شده و اگر آدرس سایتتان ssl نداشته باشد، ارور ناامن بودن به کاربرانی که میخواهند به سایت وارد شوند نشان داده میشود که موضوعی به شدت مضر برای سئو سایت است. توصیه ما این است که در همان مراحل ابتدایی شروع به کار سایت، اساسال آن را فعال کنید تا آدرس سایت از HTTP به HTTPS تغییر پیدا کند. فعال کردن SSL روشهای مختلفی دارد این کار را میتوانید به صورت رایگان یا با پرداخت هزینه سالیانه به شرکت هاستینگ انجام دهید. توجه داشته باشید که سایت شما با HTTPS و بدون آن ممکن است به عنوان دو سایت متفاوت پیش گوگل شناسایی شود؛ پس حتماً بعد از فعال کردن ssl، نسخه اصلی را برای گوگل مشخص کنید.
معرفی کردن سایت به گوگل
حالا باید اطمینان حاصل کنید که گوگل میتواند سایت شما را بررسی کند. قبل از اینکه رباتهای گوگل به سایت شما وارد شوند، قسمتی از کدهای سایت را بررسی میکنند تا اطمینان حاصل کنند که شما برای بررسی سایت به آنها اجازه دادهاید. بیشتر سایتهای وردپرسی به صورت پیش فرض در ابتدای راهاندازی، اجازه ایندکس شدن سایت یا همان بررسی صفحات را به رباتها نمیدهند. پس برای فعال کردن قابلیت ایندکس سایت، در بخش تنظیمات وردپرس و قسمت خواندن، تیک نمایش به موتورهای جستجو را بردارید و تنظیمات را ذخیره کنید. البته برای سرعت بخشیدن معرفی سایت به گوگل، توصیه میکنیم و آن را به سرچ کنسول هم وصل کنید. در نظر داشته باشید که بعضی از قالبهای وردپرسی یک سری محصول، مقاله و بقیه را در سایت به صورت پیش فرض بارگذاری کردند. پس قبل از صدور اجازه ایندکس، برگههای دمویی که کارایی ندارند را حذف کنید.
فعال کردن سایت مپ
سایت مپ فایلی است که همه لینکهای صفحات سایت در آن ذخیره شده است. به کمک این فایل، رباتهای موتورهای جستجو میتوانند به همه صفحات سایت با دردسر کمتر و زمان کوتاهی دسترسی داشته باشند و آنها را ایندکس کنند. با فعال کردن سایت مپ میتوانید سرعت ایندکس شدن سایت را افزایش دهید. در سایتهای وردپرس این کار با افزونه رنک مث یا یوآست سئو امکان پذیر است.
افزایش سرعت سایت
در مشاوره سئو تاکید میکنیم که سرعت سایت تقریباً همه چیز را تحت تاثیر قرار میدهد. این یعنی حتی اگر تمام ۲۰۰ فاکتور رتبه بندی گوگل هم رعایت کرده باشید اما سایت شما سرعت مناسبی نداشته باشد، گوگل رتبه خوبی به صفحات شما در نتایج جستجو نمیدهد چون که سرعت پایین، نارضایتی کاربران را افزایش داد و خارج شدن آنها از سایت باعث افزایش نرخ پرش میشود. تکنیکهای افزایش سرعت سایت، مطلب مفصلی است که آن را در مقاله جداگانه پوشش دادهایم. برای کسب اطلاعات بیشتر میتونید مقاله تاثیر سرعت سایت در سئو رو مطالعه کنید.
بررسی محتوای صفحات
اگر میخواهید در همین شروع کار اعتبار سایت شما به خاطر رعایت نکردن یک سری نکات کوچک کاهش پیدا نکند، باید بررسی کنید که محتوای صفحات سایت از بقیه کپی نشده باشد، صفحات بیارزش و کم محتوای سایت را حذف کنید، به بررسی محتوای صفحات و محصولات بپردازید تا یک وقت آنها از هم کپی نشده باشند؛ اگر نیاز بود که محتوای بعضی از محصولات کپی یکدیگر باشند، حتماً از کنونیکال استفاده کنید.
بهینه سازی url صفحات
یکی از رایجترین اشتباهاتی که در خدمات سئو به آن برخورد میکنیم، توجه نداشتن به url صفحات است. به صورت پیش فرض سایتهای وردپرسی از عبارات بیمعنی به عنوان آدرس هر صفحه استفاده میکنند؛ این موضوع به سایت و تجربه کاربری آسیب میزند. به این ترتیب قبل از اضافه کردن صفحه جدید به سایت، در تنظیمات وردپرس و قسمت پیوندهای یکتا، گزینه نام نوشته را انتخاب کنید. با این حرکت وقتی که یک برگه جدید به سایت اضافه میکنید در url نام آن برای گذاشته میشود.
تنظیم ساختار سایت
سایت شما ساختار خطی ندارد؛ یعنی سئو کردن کلمات در گوگل اینگونه نیست که فقط کمی محتوا در آن صفحه قرار دهید و منتظر باشید که در رتبههای برتر نتایج جستجو قرار بگیرد. سئو بعضی از کلمات سایت شما باید در صفحات دستهبندی انجام شود. برای همین باید ساختار سایت را مشخص کنید؛ صفحات برچسب و دستهبندی را تعیین کرده و صفحات با ارزش و مهم سایت را در منو بگذارید. مواردی مثل صفحه وبلاگ، صفحه اصلی، دستهبندیهای مهم فروشگاه یا وبلاگ و … میتوانند در منوی سایت قرار بگیرند. در نهایت شما باید روی لینک داخلی دادن به این صفحات هم وسواس زیادی داشته باشید و اهمیت بیشتری به آنها بدهید.
توجه داشته باشید که در ساختار یک سایت استاندارد، کاربر باید بتواند با سه کلیک به صفحه مورد نظرش برسد. به این مورد عمق صفحات (click depth) هم گفته میشود و به این موضوع اشاره دارد که کاربران برای رسیدن به هدفشان نباید از چندین صفحه مختلف بگذرند؛ بلکه باید ساختار سایت به شکلی باشد که کاربر با کمترین کلید و کوتاهترین زمان ممکن، به هدف خود برسد؛ پس صفحات را در اعماق سایت مدفون نکنید.
فایل robot.txt
این فایل در هاست قرار گرفته و دستورات مهمی دارد که برای رباتهای جستجو قرار گرفتهاند. به عنوان مثال شما اجازه بررسی محتوای سایت را از طریق همین فایل به رباتهای موتور جستجو میدهید. در واقع برخی از تنظیماتی که در سایت اعمال میکنید، باعث اضافه کردن یک قطعه کد در این فایل میشود. در سایتهای وردپرس معمولاً فایل robot.txt به صورت خودکار ایجاد شده و فقط شما نباید آن را دستکاری کنید.
فعال کردن بردکرامب
منظور از بردکرامب همان لینکهایی است که در بالای صفحات سایت به کاربر میگوید در کجای سایت قرار دارد. فعال کردن بردکرامب هم از مراحل چک لیست سئو تکنیکال است که با این حرکت تجربه کاربری را بهبود میبخشید و از طرفی با لینکهای داخلی که ایجاد میشود، رباتهای موتور جستجو راحتتر میتوانند به صفحات مختلف سایت شما برسند. امکان فعال سازی breadcrumb در وردپرس با استفاده از افزونههای مختلفی امکان پذیر است. توجه داشته باشید که بردکرامب انواع مختلفی دارد که آن را در مقالهای جداگانه بررسی کردیم.
نو ایندکس کردن صفحات نامربوط
صفحاتی مثل فاکتور خرید، صفحه پرداخت، صفحه ورود و … باید نو ایندکس شوند تا رباتهای موتور جستجو آنها را بررسی نکنند. همه سایتها صفحاتی دارند که باید وجود داشته باشند اما بهتر است که نو ایندکس باشند.
بهینهسازی تگهای H
تگهای heading یا H، از تگهای HTML هستند که در محتوای صفحات استفاده میشوند و تاثیر زیادی روی سئو محتوا دارند. همه سر تیترها و عناوین داخل سایت به کمک تگهای H نگارش میشود. توصیه میکنیم همه صفحات سایت را بررسی کنید تا تگ h1 فقط یک بار استفاده شده باشد. در برخی قالبها ممکن است این چند بار تکرار شده یا اصلاً حذف شده باشد که به قدرت سئو صفحه آسیب میزند.
حذف صفحات ۴۰۴
توجه داشته باشید که با حذف کردن صفحه در سایت، آدرس آن تبدیل به صفحه ۴۰۴ میشود که آسیب شدیدی به سئو سایت میزند. در این حالت باید صفحه مورد نظر را ری دایرکت کنید تا رباتهای موتور جستجو و کاربران، در صورت رفتن به آدرس قبلی، به صورت اتوماتیک به صفحه جدید یا صفحهای مرتبط هدایت شوند. امکان ریدایرکت کردن صفحات با افزونههایی مثل رنک مث و یوآست سئو وجود دارد.
بررسی خطاهای سرچ کنسول
در سرچ کنسول اطلاعات مهمی درباره سایت و خطاهای داخلی آن وجود دارد. این خطا ممکن است مربوط به صفحات ۴۰۴، صفحاتی که ایندکس آنها به مشکل خورده، سرعت سایت و … باشد. پس هر چند وقت یک بار سرچ کنسول سایت را بررسی کنید.
استفاده از نشانه گذاری اسکیما
اضافه کردن اسکیما به سایت حرکت ضروری نیست اما تاثیر زیادی روی بهبود تجربه کاربری و سئو سایت میگذارد. منظور از اسکیما کدهای نشانه گذاری هستند که در بین کدهای صفحه شما قرار میگیرند و به موتورهای جستجو کمک میکنند که صفحات سایت شما را بهتر درک کنند.
بررسی ریسپانسیو بودن سایت
ریسپانسیو بودن سایت از دیگر مراحل مهم چک لیست سئو تکنیکال است. سایت شما باید در همه ابعاد صفحه نمایش مثل تبلت، موبایل و رایانه شخصی به خوبی نشان داده شود. البته بیشتر قالبهای وردپرسی به صورت پیش فرض ریسپانسیو طراحی شدهاند اما شما به کمک ابزار mobile friendly گوگل، میتوانید مطمئن شوید که سایت شما از نظر گوگل هم مشکلی در این باره ندارد. (توجه داشته باشید که این ابزار از 1 دسامبر 2023 خاموش میشه و برای تست موبایل فرندلی باید از ابزار Chrome Lighthouse استفاده کنید.)
فعال کردن amp سایت
این مورد هم مثل اسکیما ضروری نیست اما میتواند به سئو سایت شما کمک کند. با فعال شدن amp، یک صفحه از سایت شما در دیتابیس گوگل ذخیره میشود تا کاربران موبایلی بعد از کلیک کردن روی آدرس شما در نتایج جستجو، در مدت زمان خیلی کوتاهی به محتوای سایت شما دسترسی داشته باشند.
استفاده از قالبهای معتبر
اگر برای سایت خود از قالبهای معروف و معتبر استفاده میکنید، نیازی به نگرانی درباره کدهای آن نیست. اما اگر به سراغ قالبهای کمتر شناخته نشده یا کرک شده رفتهاید، حتماً از شخصی متخصص بخواهید تا کدهای سایت را بررسی کرده و اطمینان حاصل کند که مشکلی سئو سایت را تهدید نمیکند.
جمعبندی
در این مطلب سعی کردیم همه نکات مهمی که در چک لیست سئو تکنیکال به کار افراد میآید را جمع آوری کنیم. شما میتوانید در بخش نظرات این صفحه، سوالات یا پیشنهادات خود را مطرح کنید.
محمد قاسمی هستم متخصص سئو و دیجیتال مارکتینگ که بیش از 5 ساله توی این حوزه فعالیت می کنم و در بخش تحریره تیم نوترون وب محتواهای مربوط به سئو و بازاریابی آنلاین را بررسی و منتشر می کنم.
اینم بگم که سال ها آموزش دیدم ، چند صد هزار کلمه محتوا نوشتم و میلیون کیلومتر اسکرول کردم تا به نوترون وب رسیدم 😎
دیدگاهتان را بنویسید