اسپم اسکور{spam score} چیست؟
اسپم اسکور معیاری است که در سال ۲۰۱۵ توسط کمپانی معروف ماز(MOZ) روی کار آمد. به صورت کلی این معیار نشان میدهد که گوگل تا چه اندازه ممکن است یک ساب دامین را اسپم شناسایی کند. البته این معیار هیچ ارتباطی با گوگل نداشته و فقط فاکتوری است که شرکت ماز آن را ایجاد کرده است. به هر حال شما میتوانید از سیگنالهای آن در تدوین استراتژی برای سئو سایت خود استفاده کنید. به صورت کلی شاخصهای زیادی برای بررسی اعتبار و قدرت سایتها وجود دارد که ممکن است با برخی از آنها مثل نرخ اعتماد یا trust flow، اعتبار دامنه یا DA و … آشنا باشید. اما Spam Score کمی نسبت به بقیه متفاوت است و در گروه معیارهایی قرار میگیرد که در زمان آنالیز سئو برای هر سایتی باید به اطلاعات مهم آن توجه کنید. در این مطلب بعد از بررسی ماهیت اسپم اسکور، کارایی و روش محاسبه نرخ اسپم اسکور را بررسی میکنیم و به شما نشان میدهیم چگونه میتوان آن را کاهش داد.
اسپم اسکور چیست؟
شرکت ماز (Moz) از سایتهای معتبر در حوزه ابزارهای سئو و آموزشهای مرتبط به کاربران است. یکی از ابزارهای کاربردی این کمپانی، Site explorer هست که بعد از وارد کردن آدرس سایت در این ابزار، سایت وارد شده از نظر نرخ اسپم اسکور، اعتبار صفحه (PA) و اعتبار دامنه (DA) بررسی میشود. نمرات اعتبار دامنه و اعتبار صفحه با توجه به محتوا، کیفیت لینکهای خارجی، قدرت سایت، سئو تکنیکال و … تعیین میشود. اما Spam Score به رفتارهای خطرناک سایت مربوط میشود. این یعنی هر چه سایتی نرخ اسپم اسکور بیشتری داشته باشد، رفتارهای خطرناک و شک برانگیز بیشتری در فرایند سئو آن انجام شده است. مثلاً وجود تعداد زیادی بک لینک بیکیفیت، نمره اسپم اسکور سایت را افزایش میدهد. البته در ادامه مواردی که باعث افزایش اسپم اسکور میشوند را به صورت مفصل بررسی میکنیم.
روش محاسبه اسپم اسکور
چگونگی محاسبه این نمره توسط شرکت Moz کمی پیچیده است اما به صورت خلاصه رفتارهای سایت شما با باقی سایتهای سطح وب مقایسه شده و وجود هر حرکتی که از سیگنالهای خطرناک مشخص شده توسط ماز بگذرد، احتمال جریمه شدن سایت شما به وسیله گوگل را به صورت عددی نمایش میدهد. پس اگر اسپم اسکور سایتی ۲۰ از ۱۰۰ بود، سایت ماز احتمال میدهد که گوگل ۲۰ درصد ممکن است سایت را به خاطر رفتارهای خطرناکش جریمه کند.
روش بررسی Spam Score سایت
برای بررسی اسپم اسکور سایت به صفحه link explorer سایت ماز وارد شوید (برای ورود به سایت نیاز به فیلترشکن روشن دارید) و در کادر وسطی این ابزار، لینک دقیق سایت خود را وارد کنید.
در صفحه نتایج در بخشی از صفحه نرخ اسپم اسکور به صورت درصدی به شما نمایش داده میشود. در گذشته سایت ماز این ابزار را به صورت کاملاً رایگان در اختیار افراد قرار میداد اما جدیداً برای دیدن اسپم اسکور نیاز به ثبت نام در این سایت دارید.
چه رفتارهایی باعث افزایش اسپم اسکور میشوند؟
سایت ماز در زمان بررسی فاکتورهای تاثیرگذار در تصمیم گوگل برای جریمه سایتهای مختلف؛ ۲۷ رفتار یا سیگنال را مشخص کرده که در ادامه این عوارض را بررسی میکنیم.
لینک خارجی با کلمات مسموم
سایتهایی که اسپم میکنند معمولاً از عباراتی مثل حرفها و بازی مثبت ۱۸، داروهای خطرناک و … در زمان لینک دادن به سایتهای دیگر استفاده میکنند.
وجود کلمات مسموم در محتوا
بیشتر سایتهای بیاعتبار و اسپمینگ از کلمات مسمومی که پیشتر اشاره شد در محتوای خود استفاده میکنند.
نامناسب بودن urlهای سایت
یکی از نکات ریزی که در آموزش سئو روی آن تاکید میکنیم، اهمیت بهینه بودن ساختار url صفحات سایت است. بر اساس معیارهای ماز، Urlهای خیلی بلندی و کوتاه در سایتهایی با اسپم اسکور بالا اتفاق میافتد.
خط تیره در اسم دامنه سایت
سایت ماز حتی خط تیره (-) در اسم دامنه را به عنوان نشانهای از اعتبار پایین و بالا بودن نرخ اسپم اسکور سایت تلقی میکند.
وجود حروف پشت سر هم در دامنه سایت
سایتهای اسپم معمولاً اسمهای عجیبی دارند که چند حرف بیصدایی یا صدادار را مثل NeeewAgggge.com ردیف کردهاند.
بیشتر تعداد لینک از محتوا
سایتهای اسپم معمولاً محتوای کمی دارند ولی لینکهای زیادی از سایتهای مختلف دریافت کردهاند.
نامرتبط بودن دامنهها
بیشتر سایتهای اسپم برای لینک سازی خارجی به سراغ سایتهای بیکیفیت میروند. وجود دامنههای نامرتبط و بیاعتبار بین لیست سایتهایی که به شما لینک دادهاند، باعث افزایش اسپم اسکور سایت میشود.
غیر طبیعی بودن لینک سازی
لینک سازی خارجی یکی از سه فاکتور به شدت مهم در سئو است که در مشاوره سئو خیلی روی با کیفیت و منظم بودن آن تاکید میکنیم. به صورت کلی وجود لینکهای خارجی بد و نامرتب باعث افزایش نرخ اسپم اسکور سایت میشود.
وجود نداشتن Facebook Pixel
این مورد یکی از قابلیتهای شبکه اجتماعی فیسبوک است که در کشورهای خارجی برای سایتها کاربرد دارد و نبود آن در سایت شما، اسپم اسکور سایت را افزایش میدهد.
نبودن FAVICON
منظور از فاو آیکون همان نماد کوچکی است که در بالای مرورگر در کنار اسم هر سایت میبینید. شرکت ماز معتقد است که سایتهای اسپم خیلی کم از این آیکون استفاده میکنند.
متاتگ کلمات کلیدی
قبلاً یک تگ html به نام متاتگ کلمات کلیدی در صفحات وب وجود داشت تا سئوکاران کلمه کلیدی صفحه را در آن قرار بدهد. امروز استفاده از این متاتگ تاثیری روی سئو نداشته (کاملا منسوخ شده) اما هنوز سایتهایی از آن استفاده میکنند و شرکت ماز این حرکت را اسپم تلقی میکند.
استفاده از کیورد بلند در متاتگ
همانطور که گفتیم وجود تگ متا کلمه کلیدی باعث افزایش اسپم اسکور میشود و هرچه کلمات کلیدی طولانیتر و بلندتری در این متاتگ باشد، اعتبار سایت از نظر شرکت ماز پایینتر است.
متا دیسکریپشنهای خیلی بلند یا خیلی کوتاه
منظور از توضیحات متا همان متنی است که در پایین عناوین نتایج جستجوی گوگل نشان داده میشود. اگر این توضیحات خیلی کوتاه یا خیلی بلند باشند، اسپم اسکور سایت افزایش خواهد داشت.
خیلی بلند یا خیلی کوتاه بودن عناوین
در صورتی که از عنوانهایی با طول بسیار کوتاه یا بلند استفاده میکنید؛ در نظر داشته باشید که سایت ماز آن را به عنوان سیگنالی منفی در نظر میگیرد.
وجود تگ کنونیکال غیر محلی
استفاده از non-local rel=canonical یکی دیگر از نشانههای اسپم بودن سایت است.
پایین بودن بازدید
یکی دیگر از مواردی که باعث افزایش نرخ Spam Score میشود، کم بودن بازدید سایت است. به نظر سایت ماز، سایتهای خوب و معتبر همیشه بازدید بالایی دارند.
نداشتن ssl
وجود ssl باعث میشود که آدرس سایت شما به جای HTTP به صورت HTTPS نمایش داده شود. در واقع اساسال یک پروتکل امنیتی است که همه افراد فعال در حوزه خدمات سئو با حساسیت آن آشنا هستند.
وجود نداشتن آدرس ایمیل
در صورتی که سایتی آدرس ایمیل مدیریت سایت و … را نداشته باشد، ماز این مورد را به عنوان امتیاز منفی در نظر میگیرد.
لینک ندادن به شبکه اجتماعی لینکدین
این شبکه اجتماعی برای ایجاد ارتباطات کاری بسیار کاربردی است و بیشتر سایتهای معتبر، آدرس لینکدین خود را قرار میدهند. اما با توجه به اینکه سایتهای اسپم ارتباط کاری معتبری هم ندارند، لینکی از این شبکه اجتماعی در آنها وجود ندارد.
اگر قصد فعالیت در شبکه اجتماعی لینکدین را دارید بهتر است همین حالا مقاله آموزش لینکدین را مطالعه کنید.
تقلبی بودن شماره تلفنهای سایت
برای ماز واضح است که سایتهای کلاهبردار و اسپم، به ندرت از شماره تماسهای واقعی در صفحات خود استفاده میکنند.
وجود تبلیغات دو مرحلهای
سایتهای اسپم معمولاً کاربر را با کلیکی به سمت تبلیغ هدف در سایت دیگر میفرستند. پس وجود این نوع تبلیغات در سایت باعث بیشتر شدن اسپم اسکور آن میشود.
عدم استفاده از گوگل تگ منیجر
گوگل تگ منیجر به رایگان در اختیار افراد قرار گرفته و اگر از آن استفاده نکنید، ماز حدس میزند که قصد اسپم کردن دارید.
نامناسب بودن فونتهای سایت
برخی از فونتها در سطح وب برای گوگل و کاربران ناشناخته هستند. سایت ماز وجود این نوع فونتها در سایت را به عنوان سیگنالی برای افزایش اسپم اسکور در نظر میگیرد.
استفاده از عدد در دامنه
اگر در نام دامنه سایت شما اعداد وجود داشته باشد، سایت ماز این مورد را نشانه اسپم بودن سایت میداند.
طول و اندازه دامنه
با در نظر گرفتن اینکه بیشتر سایتهای اسپم به سمت دامنههای طولانی میروند، طولانی بودن نام دامنه یکی دیگر از سیگنالهاییست که باعث افزایش اسپم اسکور میشود.
پسوند دامنه
بیشتر سایتهای کلاهبرداری، تبلیغاتی، اسپم و … از پسوندهای عجیب دامنه مثل CC، PL و … استفاده میکنند. سایت ماز هم این پسوندهایی بیکیفیت را نشانه اسپم بودن سایت میداند.
کم بودن تعداد صفحات
به نظر ماز سایتهای اسپم تعداد محصولات، برگه، مقالات، صفحات و … کمی دارند و این مورد نرخ اسپم اسکور را افزایش میدهد.
چه امتیاز اسپم اسکوری خطرناک است؟
به صورت کلی اگر امتیاز اسپم اسکور شما صفر تا ۳۰ باشد، مشکلی به وجود نمیآید و شرایط رو به راه است؛ اما امتیاز ۳۰ تا ۶۰ مثل زنگ هشداری میماند که باید هرچه سریعتر برای حل سیگنالهای منفی اقدام کنید. در صورتی که امتیاز اسپم اسکور از ۶۰ به بالا باشد، یعنی سایت از نظر اسپم اسکور در شرایط بحرانی قرار گرفته است.
روشهای کاهش اسپم اسکور سایت
تا اینجای مطلب ۲۷ سیگنال اصلی اسپم اسکور را بررسی کردیم و برای کاهش اسپم اسکور میتوانید از توضیحات آن استفاده کنید. بعد از این موارد به سراغ اسپم اسکوری میرویم که خود گوگل برای سایت شما بررسی میکند و هیچکس نمیتواند به صورت دقیق درباره آن صحبت کند، اما در ادامه نکات تجربی که در کاهش نرخ اسپم اسکور به کمک ما آمده را ارائه میکنیم.
مراقب سئو منفی رقبا باشید
سئو منفی حرکاتی است که رقبای شما برای افزایش نرخ اسپم اسکور سایتتان روی آن اجرا میکنند. مثلاً یکی از روشهای رایج، خرید تعداد زیادی بک لینک بد برای دامنه شماست. ما در مطلبی جداگانه مفصل درباره سئو منفی صحبت کردیم که میتوانید از آن طریق با روشهای مختلف سئو منفی آشنا شوید.
لینک خارجی
در بین مطالب سایت، گاهی لینک به سایتهای معتبر خارجی هم بدهید تا گوگل بفهمد که در تولید محتوای سایت از منابع با کیفیت و معتبری استفاده کردهاید و راه سایتهای اسپمر را پیش نگرفتهاید.
تولید محتوا برای کلمات کلیدی لانگ تیل
در صورتی که تعداد کمی محتوا برای سایت خود دارید و میخواهید اعتبار و بازدید سایت را در زمان کوتاهی افزایش دهید؛ به سراغ کلمات کلیدی دم بلند یا لانگ تیل بروید که رتبه گرفتن در آنها آسان است.
زامبی پیجها را حذف کنید
یکی از مواردی که تاثیر شدیدی روی افزایش اسپم اسکور میگذارد، داشتن صفحات بیکیفیت در سایت است. منظور از زامبی پیجها صفحاتی با محتوای کپی، کم و … هستند. برای خلاص شدن از دست این صفحات آنها را حذف کرده و urlشان را به صفحات مرتبط ریدایرکت کنید یا با آپدیت صفحه، قدرت آن را افزایش دهید.
لینک سازی خارجی
در کنار همه مواردی که برای سئو داخلی گفته شد، بهینهسازی فرایند لینک سازی خارجی باید اولین اقدام شما برای کاهش اسپم اسکور باشد. پس لینکهای بیکیفیت را دیسوو (Disavow) کنید تا گوگل به خاطر این لینکها امتیاز سایت را کاهش ندهد.
حرف آخر: اعتماد به اسپم اسکور؟
با اینکه ماز سایتی معتبر در حوزه وب بوده و سابقه قوی دارد، اما هنوز هم نمیتوان آمار ارائه شده توسط آن را دقیقاً همان چیزی دانست که گوگل مد نظر دارد. پس ممکن است ماز سایتی را به عنوان اسپمر شناسایی کند که از نظر گوگل اصلاً سایت بیکیفیتی نیست یا حتی برعکس این حالت هم ممکن است اتفاق بیفتد. البته حرف ما این نیست که به آمار ماز توجهی نداشته باشید؛ چرا که معتبرترین آمار در دسترس است اما اعداد ارائه شده توسط آن به صورت دقیق نمیتوانند وضعیت سئو سایت شما را توصیف کنند.
محمد قاسمی هستم متخصص سئو و دیجیتال مارکتینگ که بیش از 5 ساله توی این حوزه فعالیت می کنم و در بخش تحریره تیم نوترون وب محتواهای مربوط به سئو و بازاریابی آنلاین را بررسی و منتشر می کنم.
اینم بگم که سال ها آموزش دیدم ، چند صد هزار کلمه محتوا نوشتم و میلیون کیلومتر اسکرول کردم تا به نوترون وب رسیدم 😎
دیدگاهتان را بنویسید