صفحات یتیم یا [Orphan Pages] چیست؟
صفحه یتیم یا orphan page صفحهای است که هیچ پیوندی به آن داده نشده باشد. همانطور که میدانید پیدا کردن صفحات سایتی که پیوند ندارند، کار سختی است اما غیر ممکن نیست. اگر صفحاتی در سایت شما باشد که موتورهای جستجو و کاربران به آنها دسترسی نداشته باشند، این موضوع به شدت سئو سایت شما را تحت تاثیر قرار میدهد و برای حل این مشکل باید اقدام کنید. در ادامه این مطلب از نوترون وب در کنار بررسی ماهیت صفحات یتیم، روش پیدا کردن آنها و حل این مشکل را بررسی میکنیم.
صفحه یتیم چیست؟
همانطور که گفتیم هیچ لینکی به صفحات یتیم داده نشده و از آنجا که پیوندی به آنها وجود ندارد، خزندههای گوگل و رباتها نمیتوانند این جزیرههای سرگردان در دریای اینترنت را پیدا کنند. پس صفحات یتیم، صفحات عادی هستند که ایندکس نمیشوند و به همین خاطر شما فرصت جذب مخاطبین را از دست میدهید و همین مورد میتواند عاملی برای افزایش نرخ پرش کاربران باشد.
از دیگر اثرات منفی orphan page میتوان به نشان داده نشدن صفحه در نتایج جستجو، کم شدن زمان ماندن مخاطبین در سایت و از دست رفتن ترافیک صفحه اشاره کرد. همیشه در آموزش سئو گفتهایم که وجود لینک داخلی مناسب باعث افزایش زمان سپری شده توسط کاربران در سایت میشود و احتمال بازدید از سایر صفحات سایت هم بالا میبرد.
روش پیدا کردن صفحات یتیم
در قدم اول شما باید لیستی کامل از url صفحات که خزندهها آنها را بررسی میکنند را پیدا کنید. برای این کار میتوانید از برنامه Screaming Frog کمک بگیرید. البته به جز این برنامه میتوانید از خزنده دیگری که صفحات پیدا شده توسط موتورهای جستجو را نشان میدهند، استفاده کنید. به صورت کلی url صفحاتی که لیست میکنید نباید شاخص دهی شده باشند و توسط robots.txt از موتورهای جستجو مخفی شده باشند. کرال کردن باید از صفحه اصلی سایت شروع شود. حواستان باشد که از url متعارف شامل http یا https و با www یا بدون آن را استفاده میکنید. زمانی که کرول کردن تمام شد، اطلاعات را به صفحهای اکسل مانند منتقل کنید.
حل مشکلات رایج صفحات یتیم
در مشاوره سئو اشاره میکنیم که دو دلیل اصلی پشت مشکل صفحات یتیم وجود دارد که سریعاً باید حل شوند. این دلایل اساساً مربوط به نسخههای تکراری صفحات میشود که باید به صورت خودکار به یک url هدایت میشد؛ اما به هر دلیلی این اتفاق نیفتاده و به بعضی از نسخههای صفحه لینک داده نشده و در نتیجه آنها یتیم هستند. البته خود یتیم بودن مشکل اصلی این صفحات نیست، بلکه باید مشکل کپی بودن آنها را حل کنید. این مورد وقتی در جستجوی صفحات یتیم هستید، بسیار رایج است پس بهتر است که اول از همه آن را برطرف کنید.
Www و بدون www یا http و https
هر صفحهای که در سایت شماست باید ترجیحاً https و wwwدار یا بدون آن باشد. اگر میخواهید از این موضوع اطمینان حاصل کنید، در مرورگر همه حالتهای مختلف اسم سایت را تایپ کنید مثلا برای صفحه اصلی نوترون وب:
- https://www.notronweb.com
- http://wwwnotronweb.com
- https://notronweb.com
- http://notronweb.com
هرکدام از این حالتها باید به صورت خودکار به url اصلی هدایت شود. اگر این اتفاق نیفتد، احتمالا مشکلی در سایت وجود دارد. در این حالت باید باقی URLهای سایت را بررسی کنید تا بفهمید مشکل چقدر حاد است. بعد از بررسی چند صفحه دیگر از سایت، فایل htaccess. را بررسی کنید تا بفهمید که برای این موارد تنظیمات هدایت به خوبی انجام شده باشد.
اسلشهای دنباله در URL
مورد مهم دیگر که در خدمات سئو به آن برخورد میکنیم وجود اسلشهای مداوم دنباله است. مثلا ممکن است که URL این دو صفحه محتوای یکسانی داشته باشند اما URL آنها یکسان نباشد:
- https://notronweb.com/page1/
- https://notronweb.com/page1
برای این که مطمئن شوید، چند صفحه از سایت را بدون اسلش و با استفاده از آن بررسی کنید تا ببینید که به طور خودکار هر دو به یک URL هدایت میشوند یا خیر.
دریافت لیستی از URL از گوگل آنالیتیکس
یکی از بهترین جاهایی که میتوانید orphan pageها را پیدا کنید، گوگل آنالیتیکس است. اگر صفحاتی که میخواهید بررسی کنید، یک بار هم بازدید داشته باشند، آمار آن در گوگل آنالیتیکس وجود دارد. برای رسیدن به لیست کاملی از URLها از نوار سمت چپ این ابزار به بخش Behavior سپس Site Content و All Pages بروید. حالا با کلیک روی views Page، صفحات را بر اساس کمترین بازدید مرتب کنید تا صفحات یتیم به صدر لیست منتقل شوند. برای این که فهرست جامع باشد در محدودهی تاریخی بالا سمت راست، تاریخ شروع را تنظیم کنید. در نهایت برای گسترش حداکثری لیست URLها، در پایین سمت راست روی Show row کلیک کرده و بالاترین عدد را انتخاب کنید. برای سایتهای بزرگ محدودیت ۵ هزار url ممکن است دردسرساز شود.
برای این که همه دادهها در آنالیتیکس جمع آوری شود به کمی زمان نیاز دارد، پس عجله نکنید. بعد از این که همه URLها بارگیری شد، Export را در منو بالا انتخاب کرده تا URLهای خود را به صورت فایل دریافت کنید. البته با یک ترفند با Google Analytics API میتوانید به این فرآیند سرعت ببخشید. حالا در این اکسل با ایجاد ستونهای مختلف میتوانید URLهای صفحات یتیم را طبقه بندی کرده و وضعیت آنها را مشخص کنید.
به صورت کلی باید بعد از درست کردن لیست، از خود بپرسید آیا این صفحه اهمیت دارد؟ اگه پاسخ بله است باید تصمیم بگیرید که آن را چگونه باید ادغام کرد و اگر پاسخ خیر است برای حذف آنها اقدام کنید. این که صفحه در طبقه بندی سایت شما چه جایگاهی دارد، برای صفحههای کپی باید بررسی کنید که آیا میشود محتوای آن را در صفحهای که یتیم نیست جمع کرد یا خیر. آیا صفحات یتیم را میتوان با سئو محتوا بهینه سازی کرد و بعد پیوندهای بهتری برای آن برقرار کرد؟ و …
پیدا کردن بهترین استراتژی برای صفحات یتیم
بعد از اینکه مشخص کردید هدف صفحه یتیم چیست و اینکه چگونه میتواند به اهداف بازاریابی سایت شما کمک کند، میتوانید تصمیم بگیرید که چه رفتاری با این صفحات یتیم باید داشت. اگر لازم است که مخاطبین سایت آنها را پیدا کنند، در فرایند سئو داخلی از بقیه صفحات به آنها لینک دهید و اگر نیازی به دیده شدن ندارند، آنها را بایگانی کنید. اگر هم صرفاً باید وجود داشته باشند و نیازی به پیوند داخلی ندارند، آنها را همانطور که هستند رها کنید.
انواع صفحات یتیم
صفحاتی که در سایت شما نیستند اما از بقیه سایتها لینک میگیرند
در جریان مدیریت سایت، ممکن است برخی از صفحات را حذف یا هدایت کنید، با توجه به اینکه پیوند آن صفحات هنوز در برخی سایتهای دیگر وجود دارند، گوگل همچنان آن پیوندها را بررسی میکند و از آنجایی که شما آنها را کنترل نمیکنید، تنها راه کنترل این نوع صفحات یتیم تماس با صاحب سایت مذکور و درخواست به روز کردن لینک است. برای صفحاتی که وضعیت ۲۰۰ دارند، گوگل بعد از مدتی از کرال کردن این موارد دست میکشد و نیازی نیست نگران باشید.
صفحات با کیفیت و مهم که در ساختار سایت شما پیوندی ندارند
بعضی از صفحات سایت مثل صفحات پیمایش فقط در مواقعی ظاهر میشوند که مثلا لیست سایدبار نباید خالی باشد یا بخواهد به حداقل موارد برسد. این مشکل ممکن است به خاطر خطای اتوماسیون یا موارد دیگر باشد که پیوند به صفحات با ارزش بالا را تحت تاثیر قرار میدهد. برای این صفحات باید مطابق با معیارهای تجاری خود عمل کنید و در صورت با اهمیت بودن آنها، مکانی برای دادن لینک ثابت به این صفحات در نظر بگیرید.
صفحاتی که از انتقال قبلی سایت خارج شدهاند
اینگونه صفحات در زمان انتقال سایت، هدایت نشده و به همین دلیل محتوای قدیمی همچنان در دسترس است. پس در صورتی که محتوای مشابه در سایتش جدید شما وجود دارد، urlهای قدیمی را به آنها هدایت کرده و در صورت عدم وجود، صفحات قدیمی باید کد ۴۰۴ دریافت کنند.
صفحات منقضی که همچنان مطلب را نشان میدهند
بعضی از سایتها به راحتی پیوند به محتوای حذف شده را متوقف نمیکنند و کد ۴۱۰ یا ۴۰۴ را نشان نمیدهند که بگویند محتوا دیگر وجود ندارد. به همین دلیل محتوای قدیمی هنوز در دسترس میباشد. برای حل این مشکل در کنار حذف پیوندها به محتوای منقضی شده باید حواستان باشد که کد وضعیت درست را آپدیت کنید. برای محتوایی که در دسترس نیستن حتماً کد را به ۴۱۰ یا ۴۰۴ تغییر دهید.
جمعبندی
با توجه به مواردی که گفته شد حتماً به اهمیت صفحات یتیم در سئو سایت پی بردهاید. در نظر داشته باشید که سایت باید ساختاری کاملاً به هم پیوسته با لینکهای داخلی داشته باشد و هر مشکلی که این پیوند را قطع کند، باعث مشکلات بزرگتری مثل نارضایتی مشتری و کاهش سودآوری خدمات و کالا خواهد شد. پس اهمیت این صفحات را دست کم نگیرید.
محمد قاسمی هستم متخصص سئو و دیجیتال مارکتینگ که بیش از 5 ساله توی این حوزه فعالیت می کنم و در بخش تحریره تیم نوترون وب محتواهای مربوط به سئو و بازاریابی آنلاین را بررسی و منتشر می کنم.
اینم بگم که سال ها آموزش دیدم ، چند صد هزار کلمه محتوا نوشتم و میلیون کیلومتر اسکرول کردم تا به نوترون وب رسیدم 😎
دیدگاهتان را بنویسید