بانس ریت [Bounce Rate] چیست؟
<mark> نرخ پرش یا بانس ریت یعنی درصد بازدید کنندگانی که بعد از ورود به یک صفحه سایت، از همان صفحه بدون انجام اقدام خاصی خارج میشوند. </mark> افراد زیادی فکر میکنند که بالا بودن Bounce rate فاجعهای جبران ناپذیر است که مستقیماً به سئو سایت ضربه میزند. در ادامه این مطلب از نوترون وب اهمیت توجه به این پارامتر، روشهای سنجش و راههای بهبود آن را بررسی میکنیم.
بانس ریت چیست؟
فرض کنید مشتری به مغازه وارد شده و بدون خرید یا حتی صحبت کردن با شما از آن خارج میشود. اگر این فروشگاه در طول روز مشتریان زیادی را به این صورت از دست میدهد، حتماً یک جای کار را اشتباه رفته است. در اینترنت هم سایتهای مشتری پرانی وجود دارند که هر چقدر هم روی تبلیغات هزینه کنند، باز هم سود زیادی ندارند.
ورود کاربر به یک صفحه و خروج او بدون تعامل با سایت تعریف سادهای از بانس ریت است که ممکن است شما را دچار اشتباه کند. وجود کلمه ریت(Rate) یا نرخ در Bounce rate به معنی محاسبه یا اندازهگیری دو چیز نسبت به هم میباشد که در اینجا نسبت کاربرانی که از سایت پرش میکنند به کل کاربران ورودی سایت مد نظر است. اما در دنیای اینترنت مثل یک فروشگاه واقعی، تنها ورود کاربر به سایت مهم نیست، بلکه صاحبان سایت دوست دارند وقتی شخصی وارد سایت شد، کارهای مختلفی مثل خرید، بازدید از صفحات مختلف، عضویت در سایت، کامنت گذاشتن، دانلود فایل، تماشای ویدیو، ارتباط با پشتیبانی و … را انجام دهد. در اینجا به مفهوم پرش میرسیم که به معنی ورود کاربر به سایت و نداشتن هیچ تعاملی با بخشهای مختلف آن است.
محاسبه بانس ریت
راحتترین روش بررسی نرخ پرش، استفاده از ابزار گوگل آنالیتیکس است. البته ممکن است در زمان کار با این ابزار به دو مفهوم دیگر هیت(hit) و سشن(session) هم برخورد کنید که در ادامه آنها را توضیح میدهیم.
تعریف session در گوگل آنالیتیکس
با ورود هر کاربر به سایت، تایمر گوگل آنالیتیکس که به صورت پیش فرض روی ۳۰ دقیقه است روشن میشود. برخی از اقدامات کاربر مثل بازدید از دیگر صفحات این تایمر را ریست میکند. پس اگر کاربر از گوگل وارد صفحهای از مقاله شما شد و خواندن آن ۱۰ دقیقه طول کشید، هنوز ۲۰ دقیقه تا انتهای سشن گوگل آنالیتیکس باقی مانده است.
هیت چیست؟
هیت کارهایی است که توسط کاربر در سایت انجام شده و توسط گوگل آنالیتیکس ثبت میشود. هیتها در واقع درخواستهایی هستند که از سوی کاربر به سرور سایت ارسال میشوند. کارهای نظیر باز کردن صفحات به صورت خودکار در گوگل آنالیتیکس ثبت میشود اما مواردی مثل کلیک روی دکمهای خاص ممکن است توسط گوگل آنالیتیکس تشخیص داده نشده و روی زمان سشن تاثیر نگذارد.
تصویر زیر نشان دهنده درصد متوسط نرخ پرش در سایت های مختلف از جمله فروشگاهی ، b2b ،سایت های لید جنریشن ،سایت غیر فروشگاهی ، لندینگ پیج ها و سایت های مجله ای است.
دو نوع درخواست کاربر بر اساس هیت و سشن
مورد اول درخواستهایی است که تعامل کاربر محسوب شده و باعث تمدید سشن میشود؛ مورد دوم شامل درخواستهای غیر تعاملی است که روی سشن تاثیری ندارند. شما میتوانید کارهای کاربر و درخواستهای او را به وسیله گوگل تگ منیجر وارد آنالیتیکس کرده و مشخص کنید که این حرکت کاربر تعاملی است یا خیر؛ مثلاً باز کردن هر صفحهای از سایت یک درخواست تعاملی محسوب شده که به صورت خودکار سشن را تمدید میکند. به همین دلیل در آموزش سئو میگوییم که بدون تگ منیجر استفاده از google analytics منطقی نیست و با تگ منیجر به آمار واقعیتری میرسید.
مثلاً مشخص کنید که ثبت نام در خبرنامه سایت، پر کردن فرم عضویت یا بررسی عکس محصول به عنوان تعامل ثبت شود. اینگونه میتوانید بررسی کنید که چه تعاملهایی بیشتر اتفاق افتاده و نقاط قوت و ضعف سایت راحتتر معلوم میشوند. با انجام این اقدامات یک قدم از رقبایی که فقط برای افزایش بازدید فعالیت میکنند جلوتر میافتید.
تعریف Bounce rate بر اساس گوگل آنالیتیکس
حالا که با مفهوم سشن و هیت آشنا شدید، بانس یا نرخ پرش یعنی سشنی که فقط یک هیت دارد و بانس ریت با محاسبه نسبت سشنهای تک هیت به کل سشنها در یک دوره زمانی به دست میآید. پس اگر کاربر صفحه شما را از نتایج جستجو باز کرد و بعد از چند ثانیه خارج شد یا بدون انجام هیچ تعاملی در صفحه شما تا ۳۵ دقیقه باقی ماند، یک پرش اتفاق افتاده است. اینگونه نرخ پرش ۲۰ درصد در یک هفته، یعنی هزار کاربر به سایت شما در آن هفته مراجعه کرده و فقط ۲۰۰ نفر از آنها بعد از چند ثانیه سایت را بستهاند.
تفاوت نرخ خروج(Exit Rate) با بانس ریت
بالاخره هر شخصی بعد از سر زدن به سایت، یک جایی از آن خارج میشود؛ اما اینکه از چه صفحهای خارج شده است هم اهمیت دارد. در اینجا نرخ خروج برای مشخص کردن این آخرین صفحه وارد عمل شده و محاسبه آن به ازای کل بازدید کنندهها و برای هر صفحه است. به این ترتیب فرمول Exit Rate به شکل بازدید کنندههای آخرین سشن تقسیم بر کل بازدیدها از صفحه ضربدر ۱۰۰ میباشد. معمولاً پارامترهای مشترکی روی نرخ خروج و بانس ریت تاثیرگذارند که در ادامه آنها را بررسی میکنیم.
پارامترهای تاثیرگذار روی نرخ پرش
توجه داشته باشید که بانس ریت به راحتی دستکاری میشود؛ چرا که زمان سشن در گوگل آنالیتیکس قابلیت تنظیم بین یک دقیقه تا ۴ ساعت داشته و میتوان رفتار کاربر در سایت را تعاملی یا غیر تعاملی تنظیم کرد. مثلاً شخصی میتواند زمان سشن را روی ۴ ساعت قرار داده و حتی حرکت موس هم به عنوان هیتی تعاملی تنظیم کند. این گونه بانس ریت صفر میشود اما هیچ کمکی به تحلیل سایت یا جذب بازدید کنندهها نکردهاید. شاید شما هم فکر کنید که بانس ریت مستقیماً روی رتبه سایت شما تاثیر دارد اما در ادامه این باور اشتباه هم بررسی میکنیم.
تاثیر بانس ریت روی سئو
گوگل خیلی صریحا تاکید کرده که با بانس ریت هیچ اثری روی رتبه سایت در نتایج گوگل نمیگذارد. یعنی آمار نرخ پرشی که از گوگل آنالیتیکس به دست میآید به هیچ عنوان توری برای رتبهبندی سایتها نیست. از طرفی بانس ریت قابل دستکاری است و تکنیکهای زیادی وجود دارد که با آنها میتوانید تعامل مصنوعی ایجاد کنید؛ در این شرایط گوگل هیچ وقت از چنین فاکتور ناپایداری استفاده نمیکند. حالا ممکن است برای شما سوال پیش بیاید که بانس ریت به چه دردی میخورد؟
کاربرد بانس ریت
ما از این شاخص در خدمات سئو برای تحلیل میزان تعامل کاربران استفاده میکنیم؛ یعنی اینکه آیا افراد وارد شده به سایت کارهای مورد نظر شما را انجام میدهند؟ مثلاً روی عکسها کلیک میکنند یا محصولات مختلف را بررسی میکنند؟ در سایت عضو میشوند یا مقالات پیشنهادی را میخوانند؟ و … اگر در مشاوره سئو نرخ پرش را فقط به عنوان یک عدد در نظر بگیریم، نه تنها هیچ کمکی به پروژه نمیشود بلکه باعث اشتباه در برنامهریزی و تحلیلها خواهد شد. روش درست بررسی نرخ پرش از زوایای مختلف و با توجه به مشخصات دیگری مثل محصولات، موضوع محتوا، نوع صفحه، نوع سایت و … است.
معنی بالا بودن بانس ریت
همانطور که گفتیم بررسی بانس ریت نیاز به در نظر گرفتن نوع صفحه، موضوع آن، نوع سایت و … دارد به عنوان مثال بالا بودن نرخ پرش بعضی ورودیها مثل اینستاگرام، به معنی تناسب نداشتن محتوای سایت با مخاطبین این ورودی است. همچنین اگر نرخ پرش صفحه اصلی یک مجله خبری بالا باشد، یعنی محتوای آن برای کاربران جذابیت نداشته و بعد از نگاهی به صفحه اصلی از سایت خارج میشوند. البته در مواردی هم بالا بودن نرخ پرش طبیعی است؛ مثلاً سایتی که نیازهای فوری کاربران مثل آدرس پزشکها، شماره تلفن رستورانها و … را دارد، کاربر بعد از باز کردن صفحه به هدف خود رسیده و آن را میبندد. در این شرایط میتوانید با اضافه کردن دکمه برای دیدن اطلاعات، نرخ پرش را واقعیتر کنید.
بانس ریت مناسب چقدر است؟
درباره بانس ریت نرمال سایت، تخمینها و آمارهای زیادی در سایتهای مختلف منتشر شده که نباید آنها را مبنای تحلیل سایت خودتان قرار دهید. به صورت کلی پایین بودن بانس ریت صفحات سایت خوب است، اما نباید چیزهای دیگری را فدا کنید. پس از صورتی که نرخ تبدیل همه صفحات سایت شما بیش از اندازه است، برای کاهش آن اقدام کنید. در ادامه دلایل احتمالی پرش کاربر را بررسی میکنیم.
روشهای کاهش بانس ریت
شناسایی دلیل عدم علاقه کاربر
در صورتی که مشکل از محتواست، استراتژی محتوا باید بهینه شود. اگر تولید محتوا بدون استراتژی باشد، در نهایت سایتی دارید که مباحث مختلف را به صورت پراکنده و ناقص پوشش داده؛ همچنین در مباحثی مثل لینک سازی داخلی هم به مشکل میخورد.
بهینهسازی ساختار و طراحی صفحات
منوها و لینکهای درون سایت شما باید کاربر را به قسمتهای دیگر سایت متصل کند. بهبود سئو فقط یکی از دلایل لینک سازی داخلی است، در واقع شما باید لینکهای داخل صفحه را بر اساس نیاز کاربر قرار دهید. از طرفی وجود رابط کاربری جذاب و بهینه کمک زیادی به رشد سایت شما میکند.
تناسب پیشنهادات با سطح نیاز کاربر
اینکه پیشنهاداتی که به کاربر میدهید یا محصولی که تبلیغ میدهد با نیاز او متناسب باشد، اهمیت زیادی در کاهش نرخ پرش دارد. در صورتی که کاربر با یک تبلیغ گمراه کننده وارد سایت شده باشد و چیزی که میخواهد را پیدا نکند، به سرعت از سایت شما خارج خواهد شد.
در انتهای این مقاله توجه شما رو به 2 تصویر بنچ مارک بانس ریت که از سایت cxl.com برداشته شده جلب میکنم.
محمد قاسمی هستم متخصص سئو و دیجیتال مارکتینگ که بیش از 5 ساله توی این حوزه فعالیت می کنم و در بخش تحریره تیم نوترون وب محتواهای مربوط به سئو و بازاریابی آنلاین را بررسی و منتشر می کنم.
اینم بگم که سال ها آموزش دیدم ، چند صد هزار کلمه محتوا نوشتم و میلیون کیلومتر اسکرول کردم تا به نوترون وب رسیدم 😎
دیدگاهتان را بنویسید