متا دیسکریپشن (meta description) چیست؟
یکی از مواردی که نظر کاربران را در نتایج جستجو برای کلیک کردن روی سایت شما جلب میکند، توضیحات کوتاه موجود در زیر عنوان هر صفحه است که به صورت یک تا دو خطی نمایش داده میشود. در سئو به این متن توضیحات متا یا Meta description گفته میشود. متا دیسکریپشن را به عنوان یکی از پارامترهای مهم سئو نباید دست کم بگیرید. فاکتورهایی مثل پیش بینی کیفیت محتوای صفحه توسط کاربر، نرخ کلیک یا ctr و به صورت کلی ارزش محتوای سایت همگی با وجود یک متا دیسکریپشن بهینه، عملکرد بهتری خواهند داشت. در این مطلب از نوترون وب نحوه نوشتن متا دیسکریپشن و اهمیت آن برای رشد سایت را بررسی میکنیم.
متا دیسکریپشن چیست؟
به زبان ساده متا دیسکریپشن شامل توضیحات مختصری درباره موضوع صفحه میشود و در نتایج جستجو زیر عنوان قرار میگیرند. به عنوان مثال در عکس زیر متا دیسکریپشنهای مختلف برای جستجو عبارت دیجیتال مارکتینگ را میتوانید مشاهده کنید.
اهمیت متا دیسکریپشن در سئو
در دوران طلایی سئو محتوا متا دیسکریپشن را از اجزای مهم بهینه سازی میشناختند. اما گوگل بارها تکرار کرده که این توضیحات از فاکتورهای رتبهبندی صفحات نیست. امروزه گوگل به شکل اتوماتیک برای صفحه شما متا دیسکریپشن قرار میدهد که ساختار آن با چیزی که توسط وب مسترها ساخته میشود کاملاً متفاوت است. گوگل گاهی از پاراگرافهای ابتدایی صفحه برای متا دیسکریپشن استفاده میکرد؛ البته این موضوع به این معنا نیست که گوگل رفتار مشابهی برای سایت شما داشته باشد. به صورت کلی تمرکز گوگل برای استفاده از مقدمه صفحه به عنوان متا دیسکریپشن است. به همین دلیل توصیه میکنیم به جای سپردن این کار به گوگل، با نوشتن یک متا دیسکریپشن اصولی از این مزایا آن بهرهمند شوید.
متا دیسکریپشن بهینه چه کمکی به سایت میکند؟
بیشتر شدن کلیک صفحه در نتایج جستجو
جذابیت متا دیسکریپشن رابطه مستقیم با جلب توجه کاربر به صفحه شما در نتایج جستجو دارد. همچنین با افزایش کلیک به همین واسطه، شاهد افزایش ترافیک سایت خواهید بود.
افزایش نرخ تبدیل صفحات
بدیهی است که اگر متا دیسکریپشن کاملاً مرتبط با موضوع صفحه و مطابق خواسته اصلی کاربران نوشته شود، روی مخاطبین هدف تاثیر گذاشته و باعث افزایش قابل ملاحظه نرخ تبدیل میشود. اینگونه با زیاد شدن نرخ کلیک و ترافیک سایت، گوگل هم رتبه صفحه شما را ارتقا خواهد داد.
نحوه نوشتن متا دیسکریپشن
راهکارهایی که در ادامه آموزش سئو برای نوشتن متا دیسکریپشن گفته میشود با توجه به باید و نبایدهای گوگل بوده و هیچ راهکاری بدون آزمایش در حجم بالا ارائه نشده است. شما میتوانید همه این راهکارها را بررسی کنید و مواردی که با سیاستهای سایت شما منطبق است را اجرا کنید.
تحقیق روی صفحه نتایج جستجو
با توجه به حوزه فعالیت سایتی که دارید، اول باید تحقیقاتی روی صفحه نتایج جستجوی کلمه کلیدی مورد نظر انجام شود. با توجه به حالت رقابتی سئو، همیشه فعالیت رقبا را بررسی کرده و به نحوه نگارش متا دیسکریپشن آنها دقت کنید. از طرفی جدا از کاری که رقبا انجام دادهاند شما با درک نیاز مشتریان هم میتوانید مسیری برای تبدیل یک بازدید کننده به مشتری ایجاد کنید. این گونه نوشتن متا دیسکریپشن شما با توجه به اهداف سایت میتواند با بقیه رقبا در این حوزه متفاوت باشد.
توجه به چهره برند
اگر خدمات سئو قرار است نتیجهای داشته باشد، برند شما نیاز به چهرهای هماهنگ با هویت آن دارد. هویت برند همان چیزی است که از شما در فضای آنلاین به نمایش گذاشته میشود و هر کدام از متا دیسکریپشنها در کنار مستقل بودن باید برند شما را به افراد بشناساند. با توجه به اینکه متا دیسکریپشن سایت برای افرادی مختلف در نتیجه جستجوی یک کلمه خاص ظاهر میشود، روی کاربرانی باید هدف گذاری کنید که نیت آنها با محتوای ارائه شده در سایت و خدمات شما هم راستا است؛ با کمی بهینه سازی متا دیسکریپشن میتوانید نظر این گونه افراد را در نتایج جستجو به صفحه خود جلب کنید. اگر متا دیسکریپشن شما برای صفحات مختلف به گونهای باشد که هویت یکسانی را به کاربر ارائه دهد، مخاطبین خاص هدف گذاری شده راحتتر با شما کنار میآیند.
قرار دادن کلمات کلیدی
بر اساس اعلام گوگل وجود کلمه کلیدی در متا دیسکریپشن تاثیری روی سئو سایت ندارد اما با نگاهی ساده متوجه میشوید که گوگل کلمات کلیدی جستجو شده توسط کاربر را در نتایج پررنگ میکند. شاید این موضوع دلیلی بر تاثیر آن روی سئو سایت نباشد اما برای کاربر متقاعد کننده است که صفحه مورد نظر، نیاز او را فهمیده است. شما هم به عنوان کاربر در نتایج جستجو به دنبال نزدیکترین مورد به خواسته خود هستید مثلاً با جستجوی مشاوره سئو انتظار دارید که این کلمه در عنوان و متا دیسکریپشن صفحه وجود داشته باشد. به صورت کلی برای برنده شدن در رقابت سئو باید متا دیسکریپشن صفحه کاربر را راضی کند تا برای کلیک روی صفحه شما متقاعد شود.
استفاده از ترندهای شبکههای اجتماعی
با استفاده از شبکههای اجتماعی به راحتی میتوانید علایق مخاطبین خود را با تیترهای محبوب آنها درک کنید. دنبال کردن صفحات مرتبط با حوزه کاری شما یکی از روشهای خوب برای شناختن مخاطبین هدف است. با کمی بررسی حتی میتوانید ایدههایی برای تحقیق کلمه کلیدی هم پیدا کنید.
خاص نوشتن متا دیسکریپشن
اگر متا دیسکریپشن شما پیامی گنگ و مبهم داشته باشد و در حوزه خاصی صحبت نکند، قادر به جذب کاربران نخواهد بود. شما باید همان چیزی که باعث خاص و متفاوت شدن محتوای صفحه شما میشود را در متا دیسکریپشن عنوان کنید. به عنوان مثال اگر درباره الگوریتمهای گوگل صحبت میکنید، فقط به استفاده از کلمه الگوریتم بسنده نکرده و تعدادی از آنها را در متا دیسکریپشن نام ببرید. اما اگر در متا دیسکریپشن از چیزی حرف بزنید که در صفحه وجود ندارد، شاید بعضی کاربران فریب خورده و وارد سایت شما شوند اما با خروج سریع آنها، رتبه سایت کاهش پیدا میکند. پس اگر میخواهید اعتماد کاربر را از دست ندهید، به عنوان مثال در سئو سایت فروشگاهی در صورت استفاده از عبارتهای ارزان یا همراه با تخفیف در متا دیسکریپشن، کالای شما در مقایسه با رقبا حداقل باید مقداری ارزانتر یا همراه با تخفیف مختصری باشد.
عناصری که باعث خاص تر شدن متا تگ توضیحات شما می شود عبارتند از :
- استفاده از عدد
- استفاده از عبارت خاصی که در متاتایتل قرار نگرفته مثلا ضمانت ، کیفیت عالی و…
- استفاده از حروف انگلیسی
- استفاده از زمان مکان : مثلا پاییز 1402 یا غرب تهران
- استفاده از علامت گذاری ها شامل () {}[] = – + * & % $ # @
- سوالی کردن جذاب
طول متا دیسکریپشن چقدر باید باشد؟
برای سالهای زیادی کاراکترهای متا دیسکریپشن تا ۱۶۰ حرف پیشنهاد میشد که با توجه به طول محتوا میتواند تا ۱۶۵ کاراکتر هم باشد. دلیل این موضوع نمایش داده شدن کل محتوای متا دیسکریپشن در صفحه نتایج جستجو بوده است. البته به شما توصیه میکنیم هیچ کدام از موارد بهینه نویسی متا دیسکریپشن را فدای طول آن نکنید و با قرار دادن اولویتهای خود در اول توضیحات، باقی طول متا دیسکریپشن را بدون توجه به اندازه آن برای رعایت باقی نکات استفاده کنید. همچنین توجه داشته باشید که زیادهروی در همه جنبههای سئو عاملی مضر شناخته میشود.
مثالی از متا دیسکریپشن بهینه
مثلاً در اینجا کاربر با جستجوی عبارت مدارک ویزای کانادا، قطعاً با دیدن لیست مدارک در متا دیسکریپشن سایت، به آن صفحه اعتماد کرده و برای جمع آوری اطلاعات بیشتر وارد سایت خواهد شد. این مورد یکی از ایدهآلترین حالتهای نوشتن متا دیسکریپشن است که کاربر جواب خود را در آن میگیرد.
متا دیسکریپشن تکراری ننویسید
یکی از اشتباهات رایج در سطح وب، استفاده از یک توضیحات متا در صفحات مختلف است. به عنوان مثال گروهی از سئوکاران یک جمله ثابت مثل برای مطالعه بیشتر کلیک کنید را در توضیحات متای همه صفحات قرار میدهند که از نظر گوگل رفتاری نامناسب محسوب میشود. البته در صورت داشتن محصولاتی به شدت مشابه در سایت، میتوانید همه توضیحات متا و حتی توضیحات محصول هم به شکلی تکراری و کپی بنویسید اما باید از کنونیکال در صفحه خود استفاده کنید. این کار باعث میشود تا گوگل این صفحات را به عنوان کپی محسوب نکند.
چرا متادسکریپشن نشان داده نمیشود؟
در صورتی که متا دیسکریپشن صفحه خود را با استفاده از روشهای مختلف از جمله رنگ مث، یوست و … وارد کردهاید اما گوگل آن را نشان نمیدهد. بعد از به روز رسانی وارد صفحه شوید و با زدن دکمه ctrl + U سورس صفحه را مشاهده خواهید کرد. حالا با زدن ctrl + F میتوانید در صفحه description را جستجو کنید. با پیدا کردن بخش متا دیسکریپشن در کدهای سایت و بررسی متن آن میتوانید بفهمید که متا دیسکریپشن خود را به درستی تغییر دادهاید یا خیر؛ در صورتی که توضیحات شما با چیزی که در نتایج جستجو نشان میدهد متفاوت بود، اینجا به گوگل بستگی دارد که چه زمانی متا دیسکریپشن شما را آپدیت کند. زمانی که به روز رسانی متا دیسکریپشن طول میکشد معمولا با نرخ کرال سایت شما در ارتباط است.
نادیده گرفتن متا دیسکریپشن توسط گوگل
گاهی گوگل به خاطر نامربوط بودن توضیحات متا، طول غیر استاندارد، استفاده از محتوای تکراری، به کارگیری برخی از کاراکترهای خاص، مرتبط نبودن توضیحات با سرچ کاربران، استفاده از کلمات کلیدی بیش از حد و به صورت کلی مواردی که تجربه سرچ کاربر را خراب میکند، ممکن است متا دیسکریپشن نوشته شده توسط شما را نمایش ندهد.
محمد قاسمی هستم متخصص سئو و دیجیتال مارکتینگ که بیش از 5 ساله توی این حوزه فعالیت می کنم و در بخش تحریره تیم نوترون وب محتواهای مربوط به سئو و بازاریابی آنلاین را بررسی و منتشر می کنم.
اینم بگم که سال ها آموزش دیدم ، چند صد هزار کلمه محتوا نوشتم و میلیون کیلومتر اسکرول کردم تا به نوترون وب رسیدم 😎
دیدگاهتان را بنویسید