نرخ کلیک [CTR] چیست؟
نرخ کلیک، CTR یا همان Click Through Rate، به شما نشان میدهد چه درصدی از افراد در نتایج جستجو روی صفحه شما کلیک کردهاند. برای محاسبه نرخ کلیک باید تعداد دفعاتی که کاربران در نتایج جستجو روی صفحه شما کلیک کردهاند را تقسیم بر تعداد دفعات نمایش داده شده به کاربران کنید. البته نرخ کلیک فقط مربوط به صفحه نتایج جستجو نیست و برای سنجش موفقیت تبلیغات هم با آن سر و کار خواهید داشت. در ادامه این مطلب همراه نوترون وب باشید تا علاوه بر بررسی مفهوم نرخ CTR، روشهای افزایش نرخ کلیک و اهمیت آن در تبلیغات و سئو را بررسی کنیم.
نرخ کلیک چیست؟
به زبان ساده CTR یا Click Through Rate، یعنی تعداد کل کلیکها تقسیم بر تعداد دفعات نمایش (ایمپرشن). به عبارت سادهتر CTR درصد افرادی است که تبلیغ یا صفحه شما به آنها نمایش داده شده و روی آن در سرپ گوگل(صفحه نتایج جستجو) کلیک کردهاند. با آگاهی از نرخ کلیک میتوانید میزان اثربخشی متادیسکریپشن و عنوان صفحات خود را بررسی کرده و ببینید چه توضیح و عنوانی برای مخاطبین هدف شما ترغیب کنندهتر است؟ آیا استفاده از عناوین متناقض جواب میدهد یا به کارگیری اعداد؟ از سوی دیگر میفهمید که آیا محتوای صفحه شما با نیت و خواسته مخاطبین از جستجویشان همخوانی دارد یا نه؟ حالا اگر این موارد را بهبود دهید نرخ کلیک طبیعی یا ارگانیک شما افزایش پیدا کرده و ترافیک بیشتری به سایتتان روانه میشود.
منظور از نرخ کلیک طبیعی یا ORGANIC CTR وقتی است که سایت شما به صورت طبیعی و نه با تبلیغات گوگل، در بین نتایج قرار گرفته و افراد روی آن کلیک کنند. البته نرخ کلیک در تبلیغات هم نقش مهمی دارد؛ چرا که نشان دهنده میزان جذابیت تبلیغ شماست یا اینکه کانال انتخابی برای تبلیغات چقدر تاثیرگذار داده و یا اصلاً مخاطب تبلیغی را که میبیند نیاز دارد یا خیر؟ در واقع بهینه سازی و عملکرد کمپین تبلیغاتی تا حد زیادی به نرخ کلیک وابسته است.
به این نکته توجه کنید که نرخ CTR در نتایج گوگل بسته به رتبه سایت متفاوت است. در تصاویر پایین که از سایت backlinko تهیه شده درصد نرخ کلیک در رتبه های مختلف گوگل را نشان می دهد که همانطور که مشخص است رتبه 1 گوگل بالاترین عدد CTR را دارد.
روشهای افزایش CTR یا نرخ کلیک
نوشتن عناوین جذاب
معجزه جذاب بودن عناوین را در آموزش سئو هم بررسی کردیم. در دنیای وب عناوین کلیشهای بسیاری وجود دارند که حتی کسی به آنها نگاه هم نمیکند؛ در این بین برخی عنوانها هستند که کاربر را به شدت برای کلیک کردن وسوسه میکنند. در عبارت این گونه عناوین معمولاً از کلمههایی مثل جادویی، طلایی، بلافاصله، تضمینی، اشتباه مهلک، روش، بهترین، پربازدهدهترین، منحصر به فرد، شگفت انگیز، فلان عدد راهکار موثر، معجزه، چیست، چگونه، رایگان، ارزان، ساده، آسان و … استفاده میشود تا با جلب توجه کاربر، کلیک بیشتری داشته باشند. پیشنهاد ما این است که در یک بازه ۱۰ روزه، بر اساس حوزه کسب و کارتان، عنوانهای مختلف را امتحان کنید تا ببینید کدام یک جذابیت بیشتری برای کاربران دارد تا از آنها استفاده بیشتری داشته باشید.
شاید در مشاوره سئو شنیده باشید که استفاده از کلمات کلیدی در عنوان، راه حل خوبی برای افزایش نرخ CTR است. اما با زیادهروی در این کار، باعث میشود تا گوگل این کلمات را مثل حرف اضافه بداند و نتیجه معکوس میگیرید. بریم چند تا عنوان جذاب با هم ببینیم 🙂
اهمیت متادیسکریپشن یا توضیحات صفحه
منظور از متا دیسکریپشن همان توضیحاتی است که زیر هر عنوان در صفحه نتایج جستجوی گوگل میبینید. شما در این قسمت حدود ۱۶۸ کاراکتر درباره صفحه مورد نظر میتوانید بنویسید که البته باید جذاب باشد تا توجه کاربران را جلب کند. البته اگر چیزی ننویسید، گوگل قسمتی از محتوای صفحه که با جستجوی مخاطب مرتبط است را به عنوان توضیحات آن نشان میدهد.
برندینگ و تبدیل کلمه کلیدی به برند
به عنوان مثال امروزه بیشتر افرادی که به نوتلا علاقه دارند، به جای استفاده از عبارت شکلات کاکائویی یا شکلات صبحانه، کلمه نوتلا را به کار میبرند. در واقع شرکت Nutella توانست کلمه کلیدی که مردم به دنبال آن بودند را با برندسازی تبدیل به برند خود کند. البته این مسیر نیاز به صبوری داشته و همه تلاش خود را به کار بگیرید تا به این جایگاه در گوگل برسید.
استفاده از اسکیما یا زبان نشانه گذاری
حتماً در صفحه نتایج گوگل در کنار عنوان و توضیحات، نشانههایی را مشاهده کردهاید که بیشتر به چشم کاربران میآید. به عنوان مثال ستارههای زرد رنگ مربوط به امتیازدهی در زیر عنوان، پرسش و پاسخ و … که روی کلیک کاربر تاثیر میگذارد. درباره مباحث اسکیما بیشتر در سئو تکنیکال صحبت میشود.
چگونه نرخ کلیک تبلیغات را افزایش دهیم؟
تا اینجای کار با مفهوم CTR و روش محاسبه آن آشنا شدهاید. در حالتی که نرخ کلیک از حد انتظار شما کمتر بود، علاوه بر موارد بالا برای صفحات معمولی در نتایج جستجو، میتوانید در صورت داشتن تبلیغات مختلف، روشهای زیر را برای بهینهسازی و افزایش نرخ کلیک تبلیغات خود در گوگل امتحان کنید.
شناسایی مخاطبین هدف
طبیعتاً منابع شما آنقدری نیست که کل بازار را هدف قرار دهید؛ حتی در صورت داشتن منابع هم بهتر است مشتریان را به گروههای مختلف تقسیم کرده و هر کدام را با تبلیغاتی مرتبط و مشخص هدف بگیرید؛ چرا که هر گروه ویژگیها، رفتار، علاقه و نیازهای مختلفی دارند. پس با تقسیم بندی مخاطبان با توجه به ویژگیهای مشترک آنها میتوانید بیشترین سود را داشته باشید. به عنوان مثال آیا مخاطبین هدف شما میانسال هستند یا جوان؟ آقا هستند یا خانم؟ چه نوع سبک زندگی و سرگرمیهایی دارند؟
هر چقدر دایره هدفگیری کاربران هدف کوچکتر باشد و تبلیغ شما دقیقاً به اشخاص مورد نظر برسد، نرخ کلیک هم افزایش خواهد داشت. آمارها نشان داده کمپینهای تبلیغاتی که به این بخشبندیها توجه کردهاند، نرخ کلیک آنها حتی تا ۳ برابر هم بیشتر از سایرین بوده است.
حالا اگر میخواهید تبلیغات خود را با توجه به ویژگیهای مخاطبین هدف فیلتر کنید، بهتر است آن را بر اساس مواردی مثل رفتار و ویژگیهای افراد در فضای وب، یک کلمه کلیدی خاص در توضیحات و عنوان، موضوع، موقعیت مکانی و دستگاه کاربران نمایش دهید تا نزدیکترین افراد به مخاطبین هدف تبلیغات را ببینند و نرخ کلیک افزایش پیدا کند.
تبلیغ کردن در زمان مناسب
زمان مناسب برای تبلیغ غذا با زمان مناسب برای تبلیغ خدمات سئو یکسان نیست. پس مشتریان خود را با تبلیغ در زمان نامناسب فراری ندهید. پیدا کردن بهترین زمان برای نشان دادن تبلیغات با توجه به حوزه کاری، تاثیر زیادی روی افزایش CTR دارد. شما میتوانید زمانبندی تبلیغاتتان را در گوگل با به کارگیری دیتاهایی درباره رفتار کاربران زمانبندی کنید.
مثلاً با یک بررسی میفهمید که کلیک و ایمپرشن در چه ساعتهایی بیشتر بوده تا با نمایش تبلیغ خود فقط در آن ساعتها نتیجه بهتری بگیرید؛ از سوی دیگر بعضی محصولات فصلی هستند، در این حالت بهتر است تبلیغ را در اوج نیاز و مصرف مخاطبین هدف نمایش دهید؛ به عنوان مثال بدیهی است که تبلیغ لباس تابستانی در چله زمستان نرخ کلیک بسیار پایینی خواهد داشت.
جذابیت عنوان
آمارها نشان داده فقط ۳ تا ۵ ثانیه برای به دست آوردن کاربران فرصت دارید. از طرفی عنوان هم اولین شانس شما برای وسوسه کردن کاربران است. پس اگر میخواهید نرخ کلیک را افزایش دهید، همه تلاش خود را برای داشتن یک عنوان ترغیب کننده به کار بگیرید. جذابیت عنوان آنقدر اهمیت دارد که عدهای سرنوشت کلیک کردن یا نکردن کاربران را وابسته به آن میدانند.
برای نوشتن یک عنوان جذاب میتوانید از روشهایی مثل سوال پرسیدن، کلمات قدرتمندی مثل جادویی، بهترین، تخفیف، رایگان و سایری مواردی که پیشتر اشاره شد، استفاده از اعداد و همچنین معجزه بیان کردن پیشنهادات ویژه مثل تخفیفات را در عنوان امتحان کنید.
اهمیت CTA یا کال تو اکشن
مخاطبین را در نصفه راه تنها نگذارید. کاربران بعد از اینکه ظاهر تبلیغات شما را پسندیدند، بعد با متن و عنوان آن وسوسه شده و در نهایت آماده هستند که اقدام مورد نظر شما را انجام داده و به خواسته شما پاسخ دهند. نوع تبلیغ انتخابی شما مهم نیست، همه تبلیغات ویدیویی، بنری و درون برنامهای بدون CTA ناقص هستند.
پس با دعوت کاربران برای انجام عملی مشخص یا همان کال تو اکشن، او را تا رسیدن به مقصد نهایی و کلیک کردن همراهی کنید. از جمله عناوین مهم CTA میتوان به همین الان ببینید، بیشتر بدانید، اینجا کلیک کنید، همین حالا شروع کنید، با ما تماس بگیرید، بازی کنید، نصب کنید، ثبت نام کنید و … اشاره کرد.
اولویت بالای متن تبلیغ
حالا که درباره عنوان صحبت کردیم، خوب است درباره بهینهسازی متن تبلیغ هم حرف بزنیم. اگر یک متن تبلیغ قوی در کنار عنوان جذاب داشته باشید، احتمال کلیک چند برابر میشود. پس در نوشتن متن تبلیغ احساسات مختلف مخاطب را در نظر داشته باشید، از اغراق و تکرار بدیهیات یا پرگویی اجتناب کنید و از افعال معلوم به جای افعال مجهول استفاده کنید. البته منظور از متن تبلیغات، به عنوان مثال در گوگل ادز همان دیسکریپشن صفحه است که در آن حتماً باید به مزایا و ویژگیهای رقابتی خود و منفعتهای استفاده از خدماتتان اشاره کنید. یا اگر تبلیغات پیامکی است، حس از دست دادن فرصت و فوریت قضیه را در مفهوم پیام بگنجاند. همچنین با توجه به نوع تبلیغ، حتماً از ویژگیهای شخصیسازی متن و عنوان آن استفاده کنید. مثلاً در گوگل ادز این امکان فراهم شده تا همان عبارتی که مخاطب جستجو کرده است را به صورت اتوماتیک در عنوان نشان دهد. از سوی دیگر ساده بودن متن تبلیغ و واضح بودن همه چیز برای کاربران اهمیت دارد، یعنی اگر فرد نتواند متن تبلیغ را درک کند، روی آن هم کلیک نخواهد کرد.
شفافیت در پیشنهادات
این که چه منفعت و مزیتی برای کاربران دارید تا به جای رقبا وسوسه شوند از خدمات شما استفاده کنند، همان برگ برندهای است که ارزش پیشنهاد شما را بالا میبرد. پس برای افزایش CTR باید ارزش پیشنهادات خود را به صورت شفاف و واضح اعلام کنید؛ مثل پست رایگان، کیفیت بالا، تخفیف ویژه، قیمت کمتر و … . البته کار اینجا تمام نمیشود و میتوانید ارزش پیشنهادیتان را برای جلب توجه و تاثیرگذاری بیشتر برجستهتر کنید. مثلاً در متن تبلیغ از ایموجی استفاده کرده یا کلمات مهم را در گیومه بگذارید. در نهایت اشاره به محدودیت زمانی و ایجاد حس از دست رفتن فرصت هم میتواند به شما کمک کند.
توجه به ظاهر تبلیغ
به جز متن تبلیغ که برای وسوسه کردن کاربران اهمیت زیادی دارد، مورد مهم بعدی عناصر بصری بنر تبلیغاتی است که نقش پررنگی روی افزایش نرخ کلیک ایفا میکنند. اگر میخواهید CTR بالایی در تبلیغات داشته باشید، حواستان به ظاهر تبلیغ هم باشد و با بکارگیری اشکال و رنگهای مختلف یا ویدیوها و تصاویر مرتبط، یک تبلیغ جذاب داشته باشید. برای رسیدن به این هدف سراغ فونتهای خیلی ریز و زشت نروید، بنرهای شلوغ و شلخته کاربردی نیستند، از رنگهای مرتبط با برند استفاده کنید و با تصاویر متحرک نظر کاربر را جلب کنید.
خلاقیت به خرج دهید
در حالت عادی هم بیشتر افراد ذهنیت خوبی درباره تبلیغات ندارند؛ پس با یک حالت کلیشهای این بدبینی را بدتر نکنید. پس به جای هدر دادن هزینه و زمان برای تبلیغات تکراری، به سراغ ایدههای نو و ناب بروید تا هم تاثیر بهتری روی مخاطب داشته باشد و هم بازدهی تبلیغ یا نرخ کلیک افزایش پیدا کند. داشتن ایدههای جالب و خلاقانه برای تبلیغات راحت نیست؛ اما تا همین جا هم با دو نکته ارزش پیشنهادی شفاف و کال تو اکشن میتوانید تبلیغاتی خلاقانه داشته باشید.
جسارت امتحان کردن داشته باشید
با تست کردن لندینگها، متن تبلیغ، کال تو اکشن و عکسهای مختلف و در ادامه مقایسه نتایج آنها با یکدیگر، در نهایت میتوانید تبلیغی ایجاد کنید که قدرت تاثیرگذاری زیادی روی کاربران دارد و اینگونه نرخ CTR افزایش خواهد داشت. به عنوان مثال در دو عنوان “۲۰ تخفیف فوق العاده” و “۲۰ درصد تفریق فوق العاده برای ۳۰ نفر اول” نتایج تست نشان میدهد که عنوان دوم نرخ کلیک بیشتری دارد؛ چون که با استفاده از لفظ ۳۰ نفر اول به مخاطب احساس ترس از دست دادن موقعیت القا شده است. به این ترتیب تستهای “حالت اول یا حالت دوم” رایجترین راه برای مقایسه دو یا چند ورژن از تبلیغ یکسان است.
استفاده از افزونههای تبلیغات در گوگل
اگر برای تبلیغات در گوگل برنامه دارید، حتماً از افزونههای رایگان تبلیغات در گوگل استفاده کنید. به عنوان مثال با استفاده از افزونههای Sitelink و Promotion میتوانید اطلاعات مهم و اصلی را همان اول کار در اختیار مخاطبین قرار داده و همچنین تبلیغات شما در صفحه نتایج جستجو فضای بیشتری را پر خواهد کرد. مجموعه این مزایا باعث میشود که هم نرخ کلیک بیشتری داشته باشید و هم شانس شما برای نمایش تبلیغ افزایش پیدا کند.
جمعبندی
همانطور که گفتیم نرخ کلیک یکی از اصلیترین معیارها در زمان بهینه سازی یا سئو سایت است که نکات آن هم سئو داخلی و هم به سئو آف پیج مربوط میشد. تولید محتوای ارزشمند و جذاب با عنوانی که مخاطبین را برای کیک روی آن وسوسه کند، دقیقاً همان چیزی است که برای افزایش نرخ کلیک نیاز دارید. گوگل هم به عنوان موتور جستجوی برتر به دنبال سایتهایی میگردد که از دید کاربرانش جذاب هستند و محتوای مناسبی برای آنها دارند. پس هرچه تعداد کلیکها روی سایت شما افزایش پیدا کند، به رتبه بهتری در نتایج گوگل خواهید رسید که این مورد شامل رتبهبندی تبلیغات گوگل هم میشود.
محمد قاسمی هستم متخصص سئو و دیجیتال مارکتینگ که بیش از 5 ساله توی این حوزه فعالیت می کنم و در بخش تحریره تیم نوترون وب محتواهای مربوط به سئو و بازاریابی آنلاین را بررسی و منتشر می کنم.
اینم بگم که سال ها آموزش دیدم ، چند صد هزار کلمه محتوا نوشتم و میلیون کیلومتر اسکرول کردم تا به نوترون وب رسیدم 😎
دیدگاهتان را بنویسید