الگوریتم گوگل دنس چیست؟
الگوریتم گوگل دنس گوگل، سایتهایی که در رتبههای پایین مثل صفحات دوم و سوم نتایج جستجو هستند را برای مدت کوتاهی به صفحه اول و رتبههای بالاتر منتقل میکند تا رفتار کاربران را برای این نتیجه جدید بسنجد. در نتیجه فرصتی برای خودنمایی به سایتهایی که در صفحه اول نیستند میدهد تا میزان رضایت کاربران را از محتوای آنها بررسی کند. البته گوگل هیچ وقت رسما Google Dance را تایید نکرده و مواردی که در این مطلب آنها را بررسی میکنیم از سایتهای معتبر یا مقالات انگلیسی در حوزه سئو هستند. اما به هر حال خوب است که گوگل دنس را بشناسید؛ در ادامه همراه نوترون باشید تا نکات مهم الگوریتم گوگل دنس، سایتهایی که بیشتر تحت تاثیر آن هستند و میزان فعالیت الگوریتم دنس گوگل را در سالهای اخیر بررسی کنیم.
الگوریتم گوگل دنس چیست؟
گوگل دنس هم مثل بقیه الگوریتمهای گوگل میخواهد تا بهترین صفحات و سایتها را در نتایج جستجو به کاربر نشان دهد؛ اما رویکرد متفاوتی برای رسیدن به هدف دارد. در واقع Google Dance با بالا پایین کردن رتبه صفحات، سایتهای مختلف سطح وب را تست میکند. به عنوان مثال مطلب “مشاوره سئو” سایت ما در صفحه ۴ گوگل قرار گرفته؛ حالا گوگل دنس این صفحه را برای زمان کوتاهی مثل چند روز یا حتی چند ساعت به صفحه اول میآورد. سپس رفتار کاربران را از جنبههای مختلفی بررسی میکند:
- اول از همه نرخ کلیک صفحه را بررسی میکند تا بفهمد که سایت مورد نظر برای افراد فعال در سئو به اندازه کافی معتبر یا شناخته شده هست که به جای بقیه سایتها روی آن کلیک کنند؟
- حالا نوبت توجه به رفتار کاربران در سایت رسیده. مثلاً بررسی میکند که آیا محتوای صفحه آنقدر جذاب هست که فرد را برای زمان زیادی در سایت نگه دارد؟
- آیا سایتی که تست میشود، آنقدر خوب هست که افراد را ترغیب به خواندن باقی صفحات کند؟ یا اینکه کاربران از محتوا ناراضی هستند و بعد از ورود به سایت بلافاصله از آن خارج میشوند یا حتی صفحه را به پایین اسکرول نمیکنند و … همگی مواردی است که در فرایند این تست بررسی میشود.
در نهایت تصور کنید که سایت در همه پارامترهای بالا مثل نرخ کلیک، تایم آن سایت کاربران، نرخ پرش و … شکست خورد و نتوانست انتظارات گوگل را برطرف کند. در این وضعیت، سایت مورد بحث یا سر جای خودش در صفحه ۴ برمیگردد یا اینکه حتی رتبهاش بدتر میشود. در حالت دیگر ممکن است سایت مورد نظر در بیشتر یا همه پارامترهای گفته شده موفق عمل کند. در این شرایط گوگل او را در همان صفحه اول نگه میدارد یا حداقل آن را نسبت به قبل چند رتبه افزایش میدهد.
چرا الگوریتم گوگل دنس معرفی شد؟
داستان پشت بیشتر الگوریتمهایی که گوگل از آنها رونمایی کرده، مبارزه با سئو کلاه سیاه است. افراد با استفاده از باگها و ضعفهای مختلف گوگل، خدمات سئو را ارزان ارائه کرده و سایتهای زیر دستشان را به شکل غیر قانونی و ناپایدار یک شبه سئو میکنند. در نهایت با رسیدن این صفحات به نتایج برتر جستجو، به اعتبار گوگل لطمه وارد میشود. گوگل دنس گوگل هم مثل باقی الگوریتمهای آن برای پیدا کردن صفحاتی با محتوای ضعیف و جایگزین کردن آنها با موارد مناسب بود. البته در نظر داشته باشید مواردی مثل تایم آن سایت، نرخ کلیک، نرخ پرش و … مواردی نیستند که با الگوریتم گوگل دنس بررسی شوند؛ بلکه گوگل این کار را با الگوریتم رنک برین و با کمک هوش مصنوعی انجام میدهد و گوگل دنس صرفاً رتبههای نتایج جستجو را بالا پایین میکند و بقیه کار را به باقی الگوریتمها میسپارد. در تصویر زیر نمودار سرچ کنسول یک سایت و بخش average ctr رو می تونید مشاهده کنید که 2 تا بازه 7 روزه با هم مقایسه شده.
آیا فعالیت گوگل دنس مثل قبل است؟
گوگل در حوالی سال ۲۰۰۳، قدرت کمی برای ایندکس کردن سایتها داشت. در آن دوران کل وب به صورت کلی توسط گوگل فقط ۱۰ بار ایندکس میشد. یعنی رباتها فقط در دورههای ۳۶ روزه به سایت شما سر میزدند. در این شرایط فعالیت گوگل دنس بالا بود و بعد از هر بار ایندکس، ممکن بود با افزایش یا کاهش شدید رتبه صفحات مواجه شوید. اما امروزه قدرت گوگل برای ایندکس صفحات افزایش پیدا کرده و گوگل برای بررسی صفحات وب از الگوریتمهای بیشتری استفاده میکند و مثل قبل دائماً به روز رسانیهای پی در پی سر به سر سایتها نمیگذارد! ولی با اینکه گوگل دنس کم کار شده اما نباید بیخیال این الگوریتم شوید. البته نوسان رتبه صفحات امری طبیعی بوده و امکان تشخیص منبع نوسان وجود ندارد؛ یعنی نمیتوانیم بفهمیم این بالا و پایین شدن به خاطر فعالیت بهتر رقبا است؟، سایت جریمه شده؟، به خاطر الگوریتم گوگل دنس است؟ و …
در زمان نوسان منفی صفحات چه باید کرد؟
فعالیتهای مشکوک را متوقف کنید!
در اولین قدم اگر تکنیکهای سئو کلاه خاکستری یا سیاه را انجام میدادید؛ این کار را متوقف کنید. به عنوان مثال ساخت بک لینک را کاملا متوقف کنید یا حداقل حجم و سرعت آن را پایین بیاورید. سپس برای محکم کاری، چند بک لینک ارزشمند مثل رپورتاژ آگهی از سایتهای معتبر برای آن صفحه و خود سایت بخرید.
روی آوردن به سئو کلاه سفید
در ادامه اگر روش سئو کلاه سفید خاصی میشناسید که امکان انجام آن برای سئو خارجی سایت وجود دارد؛ حتماً آن را بکار بگیرید. مثلاً در اکانت توییتری با فالوور بالا، لینک صفحه مورد نظر را منتشر کنید و از افراد بخواهید آن را اشتراک گذاری کنند تا از این طریق سوشیال سیگنال قدرتمندی هم داشته باشید.
توجه به سئو داخلی
در نهایت مهمترین کاری که میتوانید انجام دهید، بهبود سئو داخلی، به خصوص محتوای آن صفحه است. مثلاً میتوانید متن صفحه را آپدیت کنید یا صوت، عکس و ویدیو به آن اضافه کنید. از طرفی افزایش کامنتهای صفحه هم میتواند کمک کننده باشد. سپس با اشتراک گذاری لینک صفحه در شبکههای اجتماعی و به کارگیری روشهای مختلف کامنت مارکتینگ؛ عملاً همه تلاش خود را برای بهبود رتبه صفحه انجام دادهاید.
گوگل دنس بیشتر روی کدام سایتها دیده میشود؟
بر اساس تجربه، شرایط و مواردی هستند که اگر سایت شما شامل آنها باشد، به احتمال زیاد رتبه صفحات شما به خاطر گوگل دنس بالا و پایین میشود.
آپدیت محتوایی
یکی از رایجترین سوالاتی که افراد در آموزش سئو از ما میپرسند، علت کاهش رتبه صفحه بعد از به روز رسانی محتوای آن است. در این حالت باید به شما بگوییم که در صورت اضافه کردن محتوای ارزشمند، با احتمال ۹۰ درصد، رتبه صفحه برمیگردد یا افزایش پیدا خواهد کرد.
لینک سازی خارجی
هرچه بک لینک بیشتری برای سایت بخرید یا بسازید، رتبه صفحات هم بیشتر بالا و پایین میشود. البته اگر بک لینکهای خریداری شده قدرتمند باشند، احتمال افزایش رتبه بیشتر است. اما بک لینکهای بد فقط باعث نوسانهای رو به پایین میشوند. برای نمونه عکس بعد یکی از بک لینک هایی هست که تیم سئو نوترون وب با انتشار محتوای خوب داخل سایت ویرگول تونستن به صورت طبیعی بگیرند که تاثیری فوق العاده ای داره.
رقابت با سایتهای دیگر
دنس گوگل مخصوصاً وقتی که کلمه کلیدی سختی را برای سئو کردن انتخاب کردهاید، اتفاق میافتد. در این حالت تغییرات رتبه ممکن است از نوع کاهشی و بیشتر به سمت پایین باشد. یعنی گوگل برای اینکه سایت دیگری را جای شما بگذارد و تستش کند، رتبه شما را کاهش خواهد داد.
سن سایت
معمولاً گوگل دنس بیشتر به سایتهای تازه تاسیس و کم سن توجه میکند. البته در ماههای اولیه راه اندازی سایت، به خاطر تاثیر الگوریتم سندباکس زیاد انتظار بهبود رتبه نداشته باشید.
وقتی یک سایت را در نتایج گوگل مشاهده کردید برای مشاهده سن سایت کافیه روی سه نقطه کنار کلیک کنید. توی تصویر بالا سن سایت نوترون وب نمایش داده شده که توی قسمت نوشته اولین ایندکس گوگل از این سایت مربوط میشه به آگوست 2023 😉
گوگل دنس را با نتایج شخصی سازی شده اشتباه نگیرید
به صورت کلی توصیه ما این است که در زمان سئو سایت، به شکلی وسواسی رتبه صفحه را بررسی نکنید تا ذهنتان دائم درگیر آن نباشد. اما اگر هنوز هم برای بررسی مداوم میخواهید اقدام کنید، حواستان باشد که گوگل بر اساس تاریخچه جستجوی شما، بعضی نتایج را جابجا میکند. برای این که گوگل متوجه میشود شما در بیشتر مواقع فقط روی یک سایت خاص کلیک میکنید. برای همین آن را در رتبههای بالاتری برای نتایج جستجوی شما قرار میدهد. برای جلوگیری از این اتفاق در زمان بررسی رتبه، این کار را در incognito مرورگر انجام دهید تا دیگر تاریخچه گوی روی نتایج جستجو تاثیر نگذارد.
(یه نکته کنکوری هم بگم اگه سئوکار هستید حتما نتایج شخصی شده یا personal results رو مطابق تصویر پایین روی حالت off بذارید و گرنه ممکنه سایتی که روش کار میکنید رو به اشتباه همیشه جز نتایج برتر ببینید 😑)
از همان اول صفحهای کامل منتشر کنید
با فرض اینکه گوگل دنس الگوریتمی واقعی است که نوسانات نتایج جستجو به خاطر آن اتفاق میافتد؛ توصیه میکنیم بعد از رعایت نکات سئو تکنیکال، از همان اول صفحه عالی و ارزشمند منتشر کنید. البته لازم نیست حتما مطلبی چند هزار کلمهای با صوت و ویدیو داشته باشید، همین که محتوای شما اصل موضوع را برای کاربر توضیح دهد، کفایت میکند. در این شرایط اگر گوگل دنس صفحه شما را تست کرد؛ احتمال بهبود رتبه به خاطر رفتار خوب کاربر با صفحه وجود دارد. در آینده شما میتوانید با آپدیت محتوا، کیفیت آن را افزایش دهید و از طرفی نوشتن عنوانهای جذاب و متفاوت با رقبا، میتواند در ترغیب مخاطبین برای کلیک کردن روی سایت تاثیرگذار باشد و در زمان تست گوگل دنس، احتمال موفقیت شما افزایش پیدا کند.
جمعبندی
در نظر داشته باشید که در سئو همه چیز وابسته به رفتار کاربر نیست. یعنی بعد از انتشار یک محتوای ارزشمند نباید انتظار داشته باشید بعد از تست الگوریتم دنس گوگل به خاطر رفتار خوب کاربر در رتبههای بالا قرار بگیرید. به جز گوگل دنس، پارامترهای دیگری مثل قدرت سایت، لینک داخلی، برندینگ، سوشیال سیگنال، بک لینکها و … روی رتبه سایت تاثیر گذارند و برخی از آنها از یک سری رفتارهای کاربران هم اهمیت بیشتری دارد. به صورت کلی برای کمک گرفتن از الگوریتم گوگل دنس بدون سئو کلاه خاکستری و بک لینک، میتوانید از استراتژی انتخاب کلمات لانگ تیل و نوشتن محتوا با هدف گرفتن کلمات کلیدی طولانی و کم رقابت، استراتژی محتوای آسمان خراش و نوشتن محتواهای جامع و طولانی که همه جوانب را پوشش میدهد یا استراتژی تاپیک کلاستر یعنی دستهای محتوا که با هم ارتباط زیادی داشته و بین آنها لینک داخلی داده شده است، استفاده کنید.
محمد قاسمی هستم متخصص سئو و دیجیتال مارکتینگ که بیش از 5 ساله توی این حوزه فعالیت می کنم و در بخش تحریره تیم نوترون وب محتواهای مربوط به سئو و بازاریابی آنلاین را بررسی و منتشر می کنم.
اینم بگم که سال ها آموزش دیدم ، چند صد هزار کلمه محتوا نوشتم و میلیون کیلومتر اسکرول کردم تا به نوترون وب رسیدم 😎
دیدگاهتان را بنویسید