سئو کلاه سیاه [black hat seo] چیست؟
سئو کلاه سیاه شامل مجموعهای از تکنیکها برای رسیدن به جایگاههای برتر نتایج جستجو گوگل در کمترین زمان ممکن است که البته این روشها با الگوریتمها و قوانین گوگل در تضاد هستند. به زبان سادهتر تکنیکهای black hat seo برای فریب موتورهای جستجو استفاده میشوند و فقط به لینک سازی خارجی محدود نیستند، بلکه حتی در سئو تکنیکال، لینک سازی داخلی و تولید محتوای سایت هم روشهای کلاه سیاه مختلفی وجود دارد. در ادامه این مطلب از نوترون وب تکنیکهای کلاه سیاه را بررسی میکنیم تا با آگاهی از آنها متوجه شوید، کدام قسمت از فعالیتهایی که روی سایت انجام میشوند نیاز دارند تا حساسیت بیشتری به خرج دهید. در نهایت تکنیکهای کلاه سیاهی که هنوز کاربردی هستند را معرفی میکنیم. شما با اجرای اصولی و دقیق برخی از تکنیکهای کلاه سیاه میتوانید به نتایج فوقالعادهای دست پیدا کنید.
سئو کلاه سیاه چیست؟
در سئو کلاه سیاه با بررسی الگوریتمها و قوانین گوگل، باگهای آن را پیدا میکنیم تا به وسیله آن رتبهبندی صفحات سایت را در نتایج گوگل با زحمت کمتری بهبود دهیم. به این ترتیب مسئله سئو یک شبه حل میشود و به بهترین جایگاههای ممکن میرسید. شاید این شرایط در لحظه خوب باشد اما استفاده مداوم از تکنیکهای کلاه سیاه، در آینده شدیداً به جایگاه و اعتبار سایت پیش گوگل آسیب میرساند. البته امروزه بیشتر روشهای black hat seo در آپدیتهای گوگل یا توسط الگوریتمهای هوشمند آن شناخته شده و قبل از اینکه پیشرفتی در سئو سایت اتفاق بیفتد، این حرکات در نطفه خفه میشوند و حتی خطر جریمه و پنالتی شدن سایت توسط گوگل هم وجود دارد.
آموزش سئو کلاه سیاه | آشنایی با روشهای Black Hat Seo
حالا که با سئو کلاه سیاه آشنا شدید، در ادامه مواردی را به شما معرفی میکنیم که به شدت برای سایت خطرناک هستند. این تکنیکها سریعاً توسط رباتهای گوگل شناسایی میشوند و هدف از معرفی آنها جلوگیری از جریمه شدنهای سهوی یا عمدی در اثر ناآگاهی یا زیاده روی در برخی از پارامترهای سئو است. البته برخی از آنها با اینکه ریسک بالایی دارند، در برخی مواقع کاربردی هستند و میتوانید با مسئولیت خودتان از آنها استفاده کنید!
کلاکینگ | Cloaking
در کلاکینگ با استفاده از یک سری کدهای خاص برنامهنویسی و با کمک رباتها، دو نوع صفحه متفاوت در سایت ایجاد میکنیم که یکی را به رباتهای موتور جستجو و دیگری را به کاربر نشان میدهیم. به این صورت که سایت با شناسایی آیپی رباتها، صفحه با کیفیت و سئو شده را به آنها نشان میدهد و با آگاهی از آی پی کاربران، آنها را با صفحات تبلیغاتی بمباران میکند.
دستکاری پیشنهادات گوگل
وقتی که در کادر جستجوی گوگل عبارتی را وارد میکنید، چند کلمه دیگر هم به صورت خودکار به شما پیشنهاد میشوند. این عبارتها google suggest نام دارند که بر اساس جستجوی کاربران ایجاد میشوند. این یعنی وقتی که عبارت “خدمات سئو محتوا” سرچ بالایی داشته باشد، زمانی که شما عبارت خدمات سئو را در کادر جستجو تایپ میکنید، یک پیشنهاد هم به شکل خدمات سئو محتوا به شما نشان داده خواهد شد.
در این تکنیک افراد برای اضافه کردن نام سایتشان به پیشنهادات گوگل، با استفاده از رباتها به تعداد زیادی اسم برند خود را سرچ میکنند. مثلاً سایت نوترون وب که در زمینه آموزش سئو هم فعالیت میکند، با استفاده از این تکنیک میتواند کاری کند که کاربران بعد از نوشتن عبارت “آموزش سئو”، به عبارت “آموزش سئو نوترون وب” در پیشنهادات گوگل برخورد کنند. البته گوگل برای مبارزه با این روش وارد عمل شده و باید در انجام آن دقت داشته باشید.
مخفی کردن لینک و متن
در گذشته این تکنیک رواج زیادی داشت و اکثراً توسط متخصصین حرفهای سئو استفاده میشد. در این روش سئوکار با مخفی کردن بخشی از لینکهای صفحه یا متن آن از دید کاربر، یک صفحه معتبر و سئو شده را به رباتهای موتورهای جستجو نشان میدهد؛ ولی از آن طرف کاربران صفحاتی میبینند که دارای عکس تبلیغاتی یا صرفاً چند خط متن هستند. امروزه این روش کلاه سیاه هیچ کاربردی ندارد؛ چون که گوگل سختگیریهای زیادی را برای جلوگیری از این مشکل لحاظ کرده است. یعنی حتی اگر از این تکنیک آگاهی نداشته باشید و سهواً قسمت کوچکی از متن صفحه شما زیادی کوچک باشد یا رنگی نزدیک به بک گراند داشته باشد؛ ممکن است مورد خشم گوگل قرار بگیرید و گاهی این عصبانیت با اخطارهایی در سرچ کنسول همراه است، اما مواردی هم هستند که بدون اخطار، کاهش رتبه صفحات شما اتفاق میافتد.
اسپم در سوشیال مدیا
در مطلب سوشیال سیگنال وبلاگ نوترون وب، تکنیکهایی برای بهبود سئو سایت با استفاده از شبکههای اجتماعی بررسی شد. گاهی افراد از این پتانسیل بالا سو استفاده کرده و با لینک سازیهای اسپم به دنبال ایجاد نتایج غیر واقعی هستند. با اینکه لینک سازی در شبکههای اجتماعی نسبت به لینک سازی در سایتها ریسک کمتری دارد، اما زیادهروی در همین موضوع هم باعث میشود تا گوگل به خاطر آن سایت شما را جریمه کند.
زیادهروی در لینکهای داخلی
حالت کلی و استاندارد برای قرار دادن لینکهای داخلی در یک صفحه، موقعیتهایی است که برای کاربر مفید باشند. اما برخی از سئوکاران با اهداف مختلف، در قرار دادن لینکهای داخلی زیاده روی میکنند. این موضوع به خاطر اذیت شدن کاربر، یک امتیاز منفی از دید موتورهای جستجو محسوب میشود. البته این مورد حتی تکنیک کلاه سیاه هم نیست، بلکه رفتار اشتباهی است که نتایج بدی را به دنبال دارد.
گوگل بمبینگ | Google Bombing
در صورت آشنایی با لینک سازی خارجی میدانید که انکر تکستها، از مولفههای تاثیرگذار روی رتبهبندی سایت هستند. انکر تکست به موتورهای جستجو نشان میدهند که صفحه مقصد چه عبارت کلیدی را هدف قرار داده است. در گذشته سئوکاران تعداد زیادی لینک با انکر تکست غیر مرتبط به صفحه میدادند تا گوگل آن صفحه را روی آن کلمه اشتباهی بالا بیاورد. البته روش گوگل بمبینگ توسط گوگل شناسایی شده و دیگر بازخوردی ندارد.
تولید محتوای اتوماتیک
این مورد توسط سئوکارانی استفاده میشود که سایت خود را به وسیله رباتها مدیریت میکنند. یعنی همه فرایند تولید محتوای سایت به عهده رباتهایی است که محتوا را از سایتهای دیگر کپی میکنند. خب شاید فکر کنید که تشخیص محتوای کپی برای گوگل کاری ندارد اما این روش زمانی کاربردی است که رباتها با پیدا کردن سایتهای تازه کار، محتوای دست اول و ایندکس نشده آنها را بلافاصله در سایت منتشر میکنند. حالا چون که سایتهای تازه کار سرعت ایندکس پایینتری دارند، محتوای منتشر شده توسط ربات در سایت رقیب ایندکس شده و محتوای اصلی به عنوان کپی شناخته خواهد شد!
تبادل لینک
در گذشته نه چندان دور تبادل لینک یک روش رایج در سئو وب فارسی شناخته میشد. شاید هنوز هم سایتهایی به اسم تبادل لینک در سایتهای مختلف را به یاد داشته باشید که افراد در آنجا لینک سایتهای یکدیگر را اشتراک گذاری میکردند. امروزه این موضوع به شدت با برخورد موتورهای جستجو همراه است و جریمههای مختلفی را در پی دارد.
بهینهسازی بیش از حد (over optimization)
افرادی که در بهینهسازی سایت زیادهروی میکنند، ناخواسته به این مشکل دچار میشوند. در گذشته این مورد یک روش کلاه سیاه محسوب میشد اما امروزه به خاطر عدم آگاهی افراد اتفاق میافتد. بهینه سازی بیش از حد حالتی است که فرد سئوکار روشهای سئو کلاه سفید را بیش از حد معمول و به شکلی مصنوعی در سایت رعایت میکند که باعث شک موتورهای جستجو میشود. مثلاً کلمه کلیدی در همه تگهای اچ صفحه تکرار میشود یا استفاده بیش از حد از کلمه کلیدی در آلت تصاویر یا به صورت کلی در انجام فعالیتهای کلاه سفید زیاده روی میکند. ادامه این وضعیت در نهایت باعث کاهش اعتبار صفحات میشود.
لینک سازی در سایتهای اسپم کار
وقتی که لینک سایت شما در یک سایت اسپمر و بیارزش قرار بگیرد، سیگنالی به گوگل ارسال میشود که شما با آن سایت در ارتباط هستید. سر همین موضوع گوگل مقداری از امتیاز منفی آن سایت را به شما منتقل میکند. پس در زمان خرید لینک یا لینک سازی، حتماً اعتبار سایت مبدا را بررسی کنید.
به کارگیری کلمات کلیدی بیربط
داستان این مورد به خلاقیتهای جالب برخی از سئوکاران برمیگردد. مثلاً صفحهای با کلمه کلیدی مشاور سئو دارید، حالا با استفاده از کلمات نزدیک به عبارت خدمات سئو در این محتوا، صفحه مورد نظر را برای هر دوی این کلمات سئو میکنید. استدلالتان هم این است که احتمالاً شخصی که به دنبال مشاوره سئو میگردد، به استفاده از خدمات سئو هم علاقه دارد.
این حرکت از نظر گوگل کاملاً غیر اخلاقی و غیرحرفهای است. چرا که خیل عظیمی از کاربران بعد از ورود به صفحه میفهمند که به جای پوشش دادن خدمات سئو در واقع درباره مشاوره سئو در این صفحه صحبت میشود و به سرعت آن را ترک خواهند کرد. در نتیجه بانس ریت صفحه افزایش مییابد و هم در کلمه اشتباهی و هم در کلمه کلیدی رتبه خود را از دست میدهد. روش مشابه این تکنیک در گذشته استفاده از کلمات کلیدی غیر مرتبط به صفحه بدون توجه به ساختار نوشته بود که در قدیم رباتهای موتورهای جستجو را گول میزد؛ اما امروزه با معرفی شدن آپدیتها و الگوریتمهای جدید، هیچ بازخوردی از این روش دریافت نمیشود.
استفاده از دایرکتوریهای بیارزش
حتماً شما هم پیشنهادهای عجیبی را شنیدهاید که با عنوان ثبت لینک سایت در چندین هزار دایرکتوری مطرح میشوند. متاسفانه برخی از افراد در اثر ناآگاهی برای خرید اینگونه لینکها اقدام میکنند و به اعتبار سایت خود آسیب میرسانند. این دایرکتوریها به خاطر قدرت سئو پایینی که دارند از نظر گوگل اسپم شناخته میشوند قرار گرفتن لینک سایت شما در آنها نتیجهای جز کاهش رتبه صفحات ندارد. البته توجه داشته باشید که ثبت لینک سایت در دایرکتوریهای پرقدرت یکی از روشهای مفید لینک سازی است.
اسپم کردن در پست مهمان
منظور از پست مهمان محتوایی است که در سایتی دیگر با اجازه از مدیر آن منتشر میکنید. دلایل مختلفی برای اجازه قرار دادن پست مهمان در سایتها وجود دارد؛ بعضی از آنها پول میگیرند، عدهای این حرکت را روش خوبی برای ایجاد ارتباطات و شبکه سازی میدانند و … اگر شما در یکی از این سایتها محتوای پست مهمان را به صورت اسپم وار با لینک سایت خودتان پر کنید، گوگل متوجه این حرکت شده و با شما برخورد خواهد کرد.
لینک سازی در فوتر سایت
سایدبار، هدر و فوتر، سه قسمت اصلی سایت هستند که در همه صفحات مشاهده میشوند. پس اگر لینکی در آنها قرار گیرد، قدرت بالایی در اثر تکرار زیاد به آن صفحات منتقل میشود. به صورت کلی بر اساس استانداردهای گوگل، باید لینکی در این قسمتها قرار دهید که تجربه کاربری را بهبود دهد. اما برخی افراد فقط برای بهبود سئو سایت، لینکهای مختلفی را در این قسمتها قرار میدهند. البته هنوز دقیقاً مشخص نیست که گوگل چگونه با این حرکت برخورد میکند اما قطعاً زیادهروی در انجام این کار، باعث آسیب به سئو سایت میشود.
برچسب گذاری اسپم
هنوز هم در وب فارسی سایتهای دانلود زیادی هستند که با صفحات TAG و برچسب خود به رتبههای برتر گوگل رسیدند. به همین دلیل برخی از افراد به صورت اسپم وار از تگها و برچسبها روی صفحات سایت خود استفاده میکنند. ساخت چندین صفحه تگ با کلمات کلیدی مترادف، مشابه و غیر ضروری، یکی از روشهای کلاه سیاه قدیمی بود که امروزه یک اشتباه بسیار بزرگ محسوب میشود.
تکنیکهای کلاه سیاهی که هنوز کاربردی هستند
بیشتر روشهایی که تا اینجای کار گفته شد، در صورت استفاده، صدمههای جبران ناپذیری به سایت شما میزنند. هنوز هم تکنیکهای وجود دارند که با استفاده اصولی، همچنان میتوانید از آنها برای بهبود سئو سایت استفاده کنید.
شبکه بک لینکهای خصوصی | PBN
در این روش مدیر سایت با ایجاد مجموعهای از سایتها و بلاگهای مختلف، در کنار انتشار محتوایی مرتبط با موضوع سایت، به مرور زمان آنها را به جایگاه و اعتباری میرساند که به گزینه مناسبی برای لینک سازی به سایت اصلی تبدیل میشود. شبکه PBN از اهمیت لینکهای ورودی به سایت سو استفاده میکند؛ البته این شمشیر دو لبه نوع خاصی از مزرعه لینک محسوب میشود که در صورت استفاده نادرست از آن، ممکن است سایت اصلی کسب و کار شما را نابود کند. البته از مزایای PBN میتوان به کنترل روی منابع لینک سازی، استفاده از دامنههای آزاد شده و معتبر و ساده شدن نظارت روی محتوای بک لینک اشاره کرد.
چرخش محتوا
چرخش محتوایی یعنی کپی کردن محتوای یک سایت، تغییر دادن برخی از بخشهای آن در بازنویسی با استفاده از ابزارهایی برای تغییر افعال، مترادف کردن کلمات و … برای انتشار مجدد آن در سایت است. توجه داشته باشید که گوگل این نوع بازنویسی خودکار را تشخیص میدهد؛ اما اگر میخواهید برای بلاگ PBN خود محتوای ارزان و رایگان داشته باشید؛ چرخش محتوا تکنیک تقریباً مناسبی است تا با هزینه و زمان کم، محتوای وبلاگ pbn را تامین کنید و بعد از افزایش اعتبار از آن برای ساخت لینک استفاده کنید.
رباتهای افزایش CTR
همانطور که میدانید در چند سال اخیر، گوگل به لطف الگوریتمهای جدید خود کاملاً رفتار کاربران را زیر نظر دارد و با بررسی آنها میفهمد که کدام سایت لایق رسیدن به رتبههای برتر است. مثلاً اگر سایتی در رتبه ۶ گوگل نرخ کلیک بیشتری از سایتهای بالای خود داشته باشد، گوگل رتبه این سایت را افزایش میدهد. در ادامه اگر افراد بعد از ورود به سایت، زمان ماندگاری بالایی داشته باشند، گوگل از این پارامتر هم برای افزایش رتبه سایت استفاده میکند.
حالا در این تکنیک کلاه سیاه با استفاده از رباتها این آمار را برای فریب گوگل دستکاری میکنیم. یعنی رباتها نسبت به سایت شما رفتارهایی نشان میدهند که گوگل فکر میکند کاربران واقعی به شدت سایت شما را دوست دارند. مثلاً نام برندتان را جستجو میکنند که نشان از محبوبیت سایت دارد، با کلیک روی سایت در نتایج جستجو نرخ کلیک آن را افزایش میدهند، با گشتن در سایت و باز کردن صفحات آن، زمان ماندگاری را افزایش داده و نرخ پرش را کاهش میدهند و … البته گوگل برای مقابله با این رباتها روشها و الگوریتمهای خاص خود را دارد. اگر گوگل تقلبی بودن این بازدیدها را تشخیص دهد سریعاً رتبه صفحات شما را کاهش خواهد داد. اما یک متخصص سئو حرفهای و با تجربه میتواند با استراتژی درست و برنامه ریزی مناسب، با پیاده کردن این تکنیک گوگل را فریب دهد.
فروش لینک
با اینکه فروش لینک برای سئو سایت خوب نیست؛ اما یکی از راههای درآمدزایی است که به درد سایتهای پربازدید و معتبر میخورد. گوگل انجام این کار را به شدت نکوهش کرده اما اگر با فواصل زمانی و به اندازه آن را انجام دهید، هیچ مشکلی برای سئو سایت به وجود نمیآید.
خرید و ساخت لینک
گوگل به صورت کلی با لینکهای خارجی که مصنوعی ایجاد میشوند مشکل دارد. یعنی لینکی که با پول خریداری شده باشد از نظر گوگل یک لینک اسپم هست. از طرفی اگر خودتان برای سایت لینک بسازید، یعنی سئو کلاه سیاه انجام میدهید. اما با آگاهی از روشهای ساخت و خرید بک لینک، به راحتی میتوانید سایت خود را با همین دو روش به نتیجه برسانید. البته یاد گرفتن این تکنیکها کار راحتی نیست و به آنالیز بک لینک سایت، آنالیز بک لینک رقبا و انتخاب لینک مناسب نیاز دارد.
انتخاب اسم برند با کلمه کلیدی
تنظیمات الگوریتمهای گوگل به این شکل است که سایتها را سریعا روی اسم برندش سئو میکنند. به عنوان مثال ما در همان ماه ابتدایی تاسیس نوترون وب، بدون نیاز به تکنیکهای خاص یا لینک سازی، رتبه یک گوگل در جستجوی نام برند خودمان بودیم. بعضی افراد با توجه به همین موضوع، کلمه کلیدی اصلی سایت را با عنوان نام دامنه آن انتخاب میکنند. البته این کار باعث نمیشود که حتما روی آن کلمه کلیدی اصلی به رتبه یک گوگل برسید؛ چون که گوگل این موضوع را درک میکند؛ اما رعایت تکنیکهای کلاه سفید در کنار وجود کلمه کلیدی اصلی در نام دامنه؛ کمک زیادی به سئو سایت میکند.
نحوه گزارش تکنیک های سئو کلاه سیاه به گوگل
همانطور که در ابتدا اشاره کردیم تشخیص بیشتر این تکنیک ها برای google bot بسیار آسان است . اگر به بخش Spam Policies در داکیومنت های گوگل مراجعه کنید تمام مواردی که بر اساس سیاست های هرزنامه گوگل جریمه می شوند لیست شده است که می توان به Cloaking ، Doorways page ، keyword stuffing ، Link spam و… اشاره کرد. تمامی مواردی که در این سند ذکر شده اگر در سایتی دیده شود امکان report به گوگل را دارد. دقت داشته باشید که اگر از این گزارش برای سئو منفی بر روی سایت رقبا استفاده کنید در حالی که سایت مد نظر ایرادی نداشته باشد report شما reject خواهد شد. در ادامه مراحل ثبت گزارش اسپم به گوگل رو با هم بررسی می کنیم .
1. اول وارد صفحه Report spammy, deceptive, or low quality webpage گوگل به آدرس https://search.google.com/search-console/report-spam میشم.
2. حالا باید URL صفحه اسپم را وارد کنیم (همون صفحه ای که از نظر ما کلاهش سیاهه 🎩). در قسمت دوم دلیلی که باعث شده شما این صفحه را اسپم در نطر بگیریم انتخاب می کنیم (چیکار کرده بنده خدا؟!). همانطور که در تصویر زیر مشاهده می کنید گزینه های متعددی وجود داره از جمله :
- spammy content (محتوای اسپم)
- spammy behavior (رفتار اسپم)
- The page is deceptive (صفحه فریبنده)
- The page is low quality (صفحه با کیفیت پایین)
- The page contains paid links (صفحه ای که لینک فروخته)
- و other (هر کدوم از اصول و قوانین سئو که در بالا گزینه ای براش وجود نداره)
3. بعد از وارد کردن URL و انتخاب یکی از گزینه ها وارد صفحه بعد میشیم . برای مثال من یک گزینه اول مربوط به محتوای اسپم رو انتخاب کردم حالا اینجا ازم میپرسه دقیقا جه اتفاقی افتاده ؟ (گزینه های مثل scraped content و keyword stuffing و hacked-page و…) یک مورد رو انتخاب می کنیم . توی فیلد بعدی که به صورت اختیاری هست توی قسمت اول میشه کلمه کلیدی که سایت مورد نظر باهاش بالا میاد نوشت و توی قسمت دوم یک سری توضیحات اضافی . در انتها هم بر روی submit کلیک می کنیم و تمام.
به همین سادگی و خوشمزگی یه گزارش spam برای گوگل ارسال کردیم 😉😍 امیدوارم که براتون مفید واقع شده باشه . هر سوالی داشتید توی بخش نظرات همین پست بپرسید.
محمد قاسمی هستم متخصص سئو و دیجیتال مارکتینگ که بیش از 5 ساله توی این حوزه فعالیت می کنم و در بخش تحریره تیم نوترون وب محتواهای مربوط به سئو و بازاریابی آنلاین را بررسی و منتشر می کنم.
اینم بگم که سال ها آموزش دیدم ، چند صد هزار کلمه محتوا نوشتم و میلیون کیلومتر اسکرول کردم تا به نوترون وب رسیدم 😎
دیدگاهتان را بنویسید