استراکچر دیتا [Structured Data] چیست؟
استراکچر دیتا(Structured data)، زبان ارتباطی گوگل برای برقراری ارتباط است؛ یعنی شما با به کارگیری دادهای ساختار یافته با گوگل حرف میزنید و همه چیز را درباره صفحات سایت به او میگویید. در ادامه این مطلب از نوترون وب، مفهوم استراکچر دیتا را بررسی میکنیم، انواع دادههای ساختار یافته را معرفی کرده و به اهمیت آن در سئو میپردازیم؛ در نهایت درباره نحوه اضافه کردن استراکچر دیتا به سایت و ریچ اسنیپتها صحبت میکنیم.
استراکچر دیتا چیست؟
دادههای ساختار یافته شامل مجموعهای از اطلاعات هستند که گوگل پیشنهاد کرده است آن را درباره صفحات سایت خود بنویسید. البته این اطلاعات به صورت کدهایی هستند که در کدهای سازنده صفحه قرار گرفته تا وقتی که گوگل صفحهای را بررسی و ایندکس میکند، آن را بهتر درک کند و در صفحه نتایج جستجو، این صفحات را به شکل متفاوتی نشان میدهد. ابن تفاوت شما با رقبا باعث میشود کاربران بیشتری روی لینک سایت کلیک کنند.
انواع استراکچر دیتا
به صورت کلی سه نوع داده ساختاریافته Schema Markup، DCMI و FOAF داریم. همچنین استراکچر دیتاها را میتوان بر اساس دستورالعمل و روش استفاده از آنها طبقه بندی کرد. این شیوهها به نامهای RDF-a و JSON-LD و microdata ، حکم همان گویشها در زبان فارسی را دارند که JSON-LD کاربردیترین و به نوعی سوگلی گوگل است! حالا که با انواع استراکچر دیتا آشنا شدید، خوب است بدانید اسکیما مارکآپها بین انواع دادههای ساختار یافته کاربرد و استفاده بیشتری در سئو دارند.
Schema Markup چیست؟
اسکیما یا همان نشانه گذاری محتوا، یک زبان استاندارد است که محتوای صفحه سایت را به شکلی قابل درک و سازمان یافته برای موتورهای جستجو توضیح میدهد. این اطلاعات به موتورهای جستجویی مثل گوگل کمک میکند تا بعد از درک صفحه، آن را به شکلی کاربردیتر و جذابتر در نتایج جستجو به کاربران نشان دهد. فرقی نمیکند محتوای صفحه شما آموزشی، علمی، ورزشی، آشپزی یا … باشد، اسکیمای مربوط به آن وجود دارد و اگر میخواهید سایت شما به صورت پیشرفته تری به افراد در نتایج جستجو نشان داده شود، باید از استراکچر دیتا استفاده کنید.
انواع اسکیما
تنوع بالا یکی از دلایل محبوبیت اسکیما است؛ به عبارتی با استفاده از این داده ساختار یافته میتوانید موارد زیادی را به گوگل برای درک صفحه توضیح دهید. در ادامه تعدادی از اسکیماهای تایید شده توسط گوگل را بررسی میکنیم. در صورتی که از اسکیما برای صفحه خود استفاده کردید، گوگل ممکن است این اطلاعات را به صورت پاسخ پیشرفته یا ریچ اسنیپت در نتایج جستجو به افراد نشان دهد. به عبارتی همین ریچ اسنیپتی که در ادامه به آن میپردازیم، یکی از مهمترین دلایل استفاده از استراکچر دیتا میباشد. حتماً شما هم این حالت را تجربه کردهاید که قبل از ورود به سایتها در نتایج جستجو، جواب سوال خود را به لطف ریچ اسنیپتها گرفته باشید یا برخی از نتایج به خاطر وجود ستارهها و آپشنهای اضافی، برای شما جذاب تر باشند. در ادامه تعدادی از اسکیماهایی که ریچ اسنیپت آنها در نتایج جستجو نشان داده شده را بررسی میکنیم. توجه داشته باشید که اسکیما زبان و اطلاعاتی است که ما به گوگل میدهیم و ریچ اسنیپت شکلی است که گوگل آن اطلاعات را به کاربران نشان میدهد.
اسکیما محصولات
این مورد در فروشگاههای اینترنتی دیده میشود که اطلاعات محصول در پایین متا دیسکریپشن آن به شکل قیمت، امتیاز خریداران و موجودی نشان داده شود.
اسکیما How To
اگر کاربران از گوگل نحوه درست کردن چیزی را بپرسند، گوگل با استفاده از ویدیوها و تصاویر سایتها سعی میکند تا روش درست کردن آن را به افراد نشان دهد.
اسکیما FAQ یا همان سوالات متداول
حتماً تا الان این ریچ اسنیپت را به صورت پرسش و پاسخهایی که در زیر برخی نتایج سایتها نشان داده میشود، دیدهاید.
اسکیما ریویو
این مورد باعث میشود تا زیر متا دیسکریپشن سایت شما در نتایج جستجو ستارههایی مبنی بر امتیاز کاربران، تعداد نظرات و … نشان داده شود.
اهمیت استراکچر دیتا در سئو
دادههای ساختار یافته بخش مهمی از سئو تکنیکال هستند. مهم ترین تاثیر آنها در سئو را میتوان به شکل افزایش نرخ کلیک و بهبود ارتباط موضوعی عنوان کرد.
افزایش نرخ کلیک
رباتهای خزنده گوگل وقتی از صفحه سایت بازدید میکنند به دنبال دادههای ساختار یافته میگردند؛ چرا که آنها به گوگل کمک میکنند بفهمد این صفحه درباره چه چیزی است و در مواردی این اطلاعات را به شکل ریچ اسنیپت در صفحه نتایج جستجو به کاربران نشان میدهد تا آنها هم سریعتر به جواب خود برسند. در مشاوره سئو، ریچ ریزالت را به عنوان اصلیترین دلیل استفاده از استراکچر دیتاها مطرح میکنیم؛ چون که در صفحه نتایج جستجو از نظر بصری جذابتر ظاهر میشویم و صفحاتی که به شکل ریچ ریزالت نمایش داده میشوند، شانس کلیک شدن روی آنها چند برابر صفحات عادی است.
بهبود ارتباط موضوعی
به صورت کلی موتورهای جستجو، دادههای ساختار یافته را سریعتر و بهتر از یک محتوای خشک و خالی درک میکنند. این موضوع به کمک سایتها میآید تا به صورت موثرتری با موتورهای جستجو ارتباط برقرار کنند و در جستجوهای مرتبط بیشتری به کاربران نشان داده شوند. به گفته خود جان مولر(تحلیل گر ارشد گوگل)، به کمک دادههای ساختار یافته، صفحات سایت در نتیجه جستجوی افرادی نشان داده میشود که بیشترین ارتباط را با موضوع صفحه دارند و به این ترتیب موارد بیشتری از چیزهایی که در محتوای صفحه صفحه خود پوشش دادهاید در نتایج جستجو مختلف نشان داده میشود. البته توجه داشته باشید با اینکه استراکچر دیتا اهمیت زیادی دارند، اما جزو فاکتورهای رتبهبندی گوگل محسوب نمیشود.
تاثیر استراکچر دیتا روی رتبهبندی صفحات
دادههای ساختار یافته فقط احتمال جلب نظر کاربر در صفحه نتایج جستجو را بالا میبرند و از فاکتورهای رتبهبندی گوگل نیستند و وجود آنها باعث نمیشود تا جایگاه صفحه در نتایج جستجو بهبود یابد. همونطور که گفتیم این دادهها میتوانند کمک کنند که صفحه مورد نظر برای همه عبارتهای جستجوی مرتبط نشان داده شود و کلیک آن افزایش پیدا کند. در نهایت توجه داشته باشید که همه صفحاتی که داخل آنها از دادههای ساختار یافته استفاده شده، به شکل ریچ اسنیپت در نتایج جستجو دیده نمیشوند که دلیل آن هم بررسی میکنیم.
چرا همیشه ریچ اسنیپت سایت نمایش داده نمیشود؟
استفاده از دادههای ساختار یافته همیشه باعث نمیشود که ریچ اسنیپت آن را در صفحه نتایج جستجو ببینید. با اینکه اسکیما ممکن است برای کاربران مفید باشد، اما نشان دادن ریچ اسنیپت آن در نتایج جستجو کاملاً وابسته به تصمیم موتور جستجو است. فاکتورهای زیادی مثل سابقه، قابل اعتماد بودن و اعتبار سایت ممکن است روی تصمیم گیری گوگل برای نمایش ریچ اسنیپتها تاثیرگذار باشد. از طرفی اگر گوگل برای همه صفحات ریچ اسنیپت نشان دهد، نتایج جستجو بیش از حد شلوغ و طولانی میشوند که نارضایتی کاربران را به دنبال دارد.
البته اگر اطلاعات اسکیما، نمایانگر محتوای واقعی صفحه نباشند یا به درستی برای موتورهای جستجو تنظیم نشده باشند و گوگل نتواند آنها را درک کند؛ هیچ ریچ اسنیپتی از سایت شما برای کاربران در نتایج جستجو نشان داده نمیشود که این دفعه مشکل از طرف شماست!
روش اضافه کردن استراکچر دیتا به سایت
اضافه کردن دادههای ساختار یافته به سایت نیاز به دقت، تفکر منطقی و کمی تمرین دارد. یعنی باید در نظر داشته باشید که هدف اصلی از این کار کمک به موتورهای جستجو برای نشان دادن بهترین پاسخ به نیاز کاربران است. در ادامه روش اضافه کردن Structured data به صفحات سایت و ابزارهای انجام این کار را بررسی میکنیم.
سایت technicalseo
تولید کننده اسکیمای technicalseo یک ابزار سئو آنلاین است که به سادگی بعد از وارد کردن همه اطلاعات مورد نیاز اسکیمای مورد نظر، ساختار نهایی اسکیما را در اختیار شما قرار میدهد.
Google Structured Data Markup Helper
این مورد هم یکی از ابزارهای گوگل است که با استفاده از آن میتوانید قسمتهایی از محتوا را مستقیماً نشانه گذاری کنید. کار با این ابزار راحت بوده و به تگ کردن همه اطلاعات مهم در صفحه خلاصه میشود. در نهایت ابزار JSON-LD را در اختیار شما قرار میدهد.
نکتهای درباره JSON-LD که در اختیارتان قرار گرفته!
بعد از گرفتن JSON-LD اگر با کدنویسی آشنا باشید و به کدهای سایت دسترسی داشته باشید، حتماً میدانید که محل مناسب قرار دادن JSON-LD کجاست، در غیر این صورت بهتر است کار را به یک متخصص بسپارید. اما اگر سایت وردپرسی دارید، به راحتی امکان اضافه کردن اسکیما با افزونههای وردپرسی وجود دارد.
Google Data Highlighter
این ابزار کدی در اختیار شما قرار نمیدهد و به شما کمک میکند تا فقط با هایلایت کردن محتوای خود صفحه، دادههای مختلفی که برای ریچ ریزالت یک صفحه یا گروهی از صفحات سایت مهم هستند را به صورت خودکار به آنها اضافه کنید. البته توجه داشته باشید که قبل از آن، باید به سرچ کنسول سایت متصل شده باشید. همچنین امکان استفاده از آن در سایتهای وردپرسی و غیر وردپرسی وجود دارد.
افزونه Schema Pro
این مورد حرفهایترین ابزار وردپرس برای اضافه کردن اسکیماهای مختلف به سایت است. روش راهاندازی اسکیما پرو را به صورت تصویری و مفصل در محتوای اسکیما چیست توضیح دادیم؛ مهمترین مزیت این روش، اضافه شدن خودکار اسکیما به صفحاتی که در آینده به سایت اضافه میشوند، بدون دخالت شما است. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد Schema Pro اینجا کلیک کنید.
آزمایش درستی دادههای ساختار یافته تولید شده
همیشه بعد از پیادهسازی دادههای ساختار یافته در سایت، برای جلوگیری از خطاهای احتمالی آنها را بررسی کنید. برای این کار چند ابزار وجود دارد که در ادامه آنها را معرفی میکنیم.
Rich Result Test
بهترین ابزاری که تقریباً همه افراد در آموزش سئو آن را توصیه میکنند، ابزار رسمی گوگل یعنی ریچ ریزالت تست است. با استفاده از این ابزار به راحتی با وارد کردن url صفحه مورد نظر در کادر وسط صفحه، میفهمید که چه اسکیماهایی در آن به کار رفته است.
Schema Markup Validator
این مورد برای بررسی صحت همه انواع دادههای ساختار یافته ایجاد شده است و مثل ریچ ریزالت تست میتوانید با وارد کردن URL صفحه یا کد مورد نظر، صحت داده ساختار یافته را بررسی کنید
بخش URL Inspection Tool سرچ کنسول
این بخش از سرچ کنسول گوگل میتواند به شما برای پیدا کردن خطاهای صفحه مثل مشکلات دادههای ساختار یافته کمک کند.
به کارگیری دادههای ساختار یافته
برای دادههای ساختار یافته اگر به سراغ افزونههایی مثل اسکیما پرو رفتید، نیازی نیست کار دیگری انجام دهید اما اگر کد اسکیما برای شما تولید شده؛ میتوانید اسکریپتها را به صورت دستی یا با استفاده از گوگل تگ منیجر وارد کنید. در صورتی که سایت شما وردپرسی نیست و نمیتوانید از افزونههایی که این کار را خودکار انجام میدهند استفاده کنید یا اطلاعات کافی از کد نویسی سایت یا روش استفاده از گوگل تگ منیجر ندارید، توصیه میکنیم برای وارد کردن اصولی استراکچر دیتا از یک متخصص سئو کمک بگیرید.
جمعبندی
در این مطلب درباره دادههای ساختار یافته و اهمیتی که دارند صحبت کردیم. به صورت کلی اطلاعات دادههای ساختار یافته برای موتورهای جستجو است تا آنها صفحات سایت را بهتر درک کنند. دادههای ساختار یافته آنقدر اهمیت دارد که تیم ما در زمان ارائه خدمات سئو، بخش مجزایی را در پروپوزال بررسی سایت به بررسی اسکیماهای سایت کارفرما و رقبای او میپردازد. با دادههای ساختار یافته ارتباط بهتری با موتورهای جستجو خواهیم داشت و آنها هم با انتقال این اطلاعات به مخاطبین هدف، کاربران زیادی را به سمت سایتتان هدایت میکنند. این کار در نهایت باعث افزایش نرخ کلیک و افزایش ترافیک ارگانیک ورودی از گوگل میشود.
محمد قاسمی هستم متخصص سئو و دیجیتال مارکتینگ که بیش از 5 ساله توی این حوزه فعالیت می کنم و در بخش تحریره تیم نوترون وب محتواهای مربوط به سئو و بازاریابی آنلاین را بررسی و منتشر می کنم.
اینم بگم که سال ها آموزش دیدم ، چند صد هزار کلمه محتوا نوشتم و میلیون کیلومتر اسکرول کردم تا به نوترون وب رسیدم 😎
دیدگاهتان را بنویسید