الگوریتم E-A-T چیست؟
نام E-A-T مخفف تخصص(Expertise)، اعتبار(Authoritativeness) و اعتماد پذیری(Trustworthiness) است. از آنجایی که این سه کلمه بیش از حد گنگ هستند، برای آشنایی و درک بهتر این الگوریتم همراه نوترون وب باشید تا راه رسیدن به رتبههای برتر نتایج جستجوی گوگل برای شما هموارتر شود. در ادامه تجربه، اعتبار و قابل اعتماد بودن را به صورت مجزا بررسی کرده و راههای رسیدن به آن را میگوییم، به ارتباط الگوریتم E-A-T با YMYL میپردازیم، تاثیر E-A-T روی سایت و روش سئو بر اساس این الگوریتم را بررسی میکنیم.
E-A-T مخفف چیست؟
همانطور که اشاره کردیم، E-A-T مخفف تخصص(Expertise)، اعتبار(Authoritativeness) و اعتماد پذیری(Trustworthiness) بوده که یکی از عوامل بسیار مهم رتبهبندی است. با اینکه اعتماد، اعتبار و تخصص ممکن است مفاهیمی شبیه به هم داشته باشند اما یکسان نیستند و هر کدام معیارهای ارزیابی خاص خود را دارند.
تخصص و تجربه (Expertise)
این الگوریتم اول از همه تخصص محتوا را ارزیابی میکند؛ چرا که محتوایی برای گوگل ارزشمند است که یک متخصص موضوع آن را ایجاد کرده باشد. مثلاً یک کوهنورد حرفهای صلاحیت بیشتری برای نوشتن درباره خطرات کوهنوردی دارد نسبت به فردی که فقط چند مطلب درباره آن خوانده است. تخصص داشتن برای نگارش محتوا در YMYL مثل حوزههای حقوقی، مالی و پزشکی هم اهمیت دارد. الگوریتم E-A-T جایی که تجربه یا تخصص به درد افراد میخورد را به درستی بررسی میکند. به عنوان مثال از نظر گوگل برای پاسخ به سوالی مثل “سرطان داشتن چه حسی دارد”، پاسخ فردی که این بیماری را دارد بهتر و مناسبتر از یک پزشک متخصص است. البته توجه داشته باشید که دانش و تخصص تنها باعث رتبه گرفتن محتوای شما نمیشود. شما باید این دانش را به نحوی اشتراک گذاری کنید که برای کاربران جذاب و مفید باشد به نحوی که مخاطبان آن را دوست بدارند.
اعتبار یا Authoritativeness
اعتبار در این الگوریتم معنای شهرت را میدهد؛ مثلاً زمانی که کاربران سایتی را به عنوان منبع اصلی اطلاعات خاصی میدانند. از نظر گوگل متخصص بودن در یک حوزه کافی نیست و فقط زمانی مهارت و دانش شما در کفایت میکند که مورد تایید دیگران باشید. وقتی درباره یک حوزه مشخص سئو صحبت میشود و دیگران هم به برند شما اشاره میکنند، یعنی به خاطر مهارت و دانش خود اعتبار خوبی پیش دیگران دارید.
اعتماد پذیری یا trustworthiness
در دنیای واقعی برای جلب اعتماد افراد، باید زمان زیادی را به شکلگیری اعتماد اختصاص دهید. در دنیای سئو هم به دست آوردن اعتماد گوگل راحت نیست و فقط با فعالیت چند ماهه نباید انتظار رتبههای برتر را داشته باشید.
روشهای رسیدن به اصل تخصص (Expertise)
در مرحله اول باید بفهمید جستجوی مخاطب هدف چیست تا محتوای خود را بر اساس آن بهینه کنید. بخش زیادی از این کار به تحقیق کلمات کلیدی مربوط میشود. در ادامه شما نباید نگاهی سطحی داشته باشید و نیاز است که نیت کاربر از سرچ عبارت مورد نظر را دقیقاً درک کنید. اگر جستجوی کاربر چیزی شبیه به “آموزش سئو” است یعنی مخاطب به دنبال محتوایی با زبان ساده میگردد اما اگر عبارت “آموزش سئو تکنیکال” را جستجو کند پس به دنبال جوانب خاص و پیچیدهتر این مفهوم است. همچنین سعی کنید به تعادلی از ساده و عمیق بودن یک محتوا برسید. در کنار محتوای متنی از ویدیوهای جذاب و تصاویر هیجان انگیز برای تنوع دادن به صفحه استفاده کنید. به عنوان مثال ما تقریبا در همه صفحات وبلاگ نوترون وب از اینفوگرافیک استفاده کردهایم.
راههای به دست آوردن اعتبار (trustworthiness)
تاثیرگذارترین و مهمترین روش کسب اعتبار در گوگل، گرفتن بک لینک از سایتهای مرتبط و معتبر است. تجربه ما در خدمات سئو نشان داده که هیچ سایتی نمیتوان د بدون لینک سازی طبیعی و اصولی، به اعتباری پایدار و واقعی نزد گوگل برسد. توجه داشته باشید که منظور ما از لینک سازی، لینک گرفتن از سایتهایی با دامین آتوریتی بالا است تا اعتبار ما هم افزایش پیدا کند. همچنین از منشن بدون لینک یا اشاره به اسم برند هم میتوانید استفاده کنید. هرچه کاربران بیشتری اسم برند شما را در گوگل جستجو کنند، این معنی را برای گوگل دارد که سایت شما اعتبار خوبی پیش افراد دارد. شبکههای اجتماعی و سوشیال سیگنال هم میتواند باعث شناخت شما بین کاربران شود.
روش کسب اعتماد گوگل (Trustworthiness)
در مشاوره سئو به سایتهای فروشگاهی توصیه میکنیم که امکانات و مشخصات محصولات خود را مثل حمل و نقل و بررسی همه چیزهایی که به کاربر برای انتخاب بهتر کمک میکند ارائه کنند. همچنین در سایتهای وبلاگی باید یک بیوگرافی کوتاه از نویسنده محتوا و لینک دهی به منابع معتبر وجود داشته باشد تا گوگل راحتتر به محتوا اعتماد کند. از طرفی با داشتن صفحه قوانین و شرایط سایت، سوالات متداول و هر چیزی که باعث جلب اعتماد کاربر میشود میتوانید به اصل trustworthiness گوگل برسید. البته به اعتقاد بسیاری از سئوکاران شما نمیتوانید گوگل را مجبور به اعتماد کنید بلکه این کار باید بدون دخالتتان و به صورت طبیعی انجام شود.
E-A-T فقط یک الگوریتم ماشینی ساده نیست
تصویر زیر توضیح کوتاهی از داکیومنت گوگل در مورد این موضوع هست که چگونه Quality Raters نتایج وب را بهتر از قبل می کنند اما منظور گوگل دقیقا چیست؟
گوگل با هزاران نفر در سراسر دنیا قرارداد بسته تا نتایج جستجو را بررسی کنند. به این افراد اصطلاحا Quality Rater گفته میشود. هر دفعه قبل از ارائه آپدیتهای گوگل به صورت عمومی، این افراد آن را تایید کرده و بعد از دادن گزارش تست کیفیت محتوا به گوگل، با نتایج رباتهای هوشمند مقایسه شده و گوگل میفهمد که این دو چقدر به هم شباهت دارند. هرچه نتایج رباتهای گوگل به نتایج این افراد نزدیکتر باشد، یعنی رباتها عملکرد خوبی داشتند اما چشمگیر بودن این تفاوت نشان دهنده این است که باید تغییراتی در درک هوش مصنوعی انجام شود. امتیاز دهندهها یا Quality Raters اطلاعات خود را از کتاب راهنمای 176 صفحهای به اسم Searcher Quality Guidelines دریافت میکنند که گوگل آن را منتشر کرده و راهنمایی جهت ارزیابی کیفیت صفحات و گزارش دادن به گوگل است.
موضوعات مشترک YMYL با E-A-T
تمرکز اصلی E-A-T روی سایتهایی است که به موضوعات الگوریتم YMYL میپردازد. این موضوعات روی پول، نشاط و کیفیت زندگی افراد تاثیرگذار است و گوگل به دنبال استانداردهای کیفی بالاتری در آنها میگردد؛ چون که اطلاعات نادرست میتواند عواقبی مختلفی برای ایمنی، شادی، مالی یا سلامتی کاربران داشته باشد. از جمله نمونههای YMYL میتوان به اخبار مهم درباره علم و فناوری، سیاست و تجارت یا امور مالی که درباره مسائلی مثل بیمه، بانک، وام، مالیات و سرمایهگذاری مشاوره میدهند یا حوزه قانون و جامعه معدنی که محتوای مربوط به مشاوره حقوقی، نهادهای عمومی انتخابات را پوشش میدهد، اشاره کرد. همچنین گروههای فردی که حاوی محتوای جنسیت، گرایش جنسی، گروههای مذهبی و قومی یا مسائل نژادی هستند هم در موضوعات YMYL قرار میگیرند. سایر مواردی هم که در زندگی یا رفاه افراد اهمیت دارند هم میتوان در گروه YMYL قرارداد. اینها شامل سایتهای تغذیه، تناسب اندام یا سایر حوزههای مرتبط میشوند.
تاثیر E-A-T روی سئو سایت
اگر حسابدار یک شرکت اعتماد پذیری، اعتبار و تخصص کافی نداشته باشد شما به دنبال حسابداری دیگر خواهید بود. همچین چیزی در اینترنت هم وجود دارد؛ یعنی اگر سایتی اعتماد پذیری، اعتبار و تخصص (E-A-T) خوبی نداشته باشد، گوگل به دنبال جایگزینی برای آن میگردد. حالا که مفهوم E-A-T را درک کردهاید، به کارگیری راهکارهایی که ادامه به آنها میپردازیم، هیچ وقت به خاطر نداشتن کیفیت با سایتی دیگر جایگزین نمیشوید. در واقع فاکتورهای E-A-T میخواهند با ورود به مغز انسان و شناسایی چیزهایی که برای او مهم هستند، موتور جستجوگر گوگل را تبدیل به پاسخگوی بهتری برای نیازهای انسانی کنند.
سئو سایت بر اساس الگوریتم E-A-T گوگل
اول از همه خوب است بدانید که بهبود سایت برای این الگوریتم و آگاهی از مفهوم آن دو چیز کاملاً متفاوت هستند. حالا که درباره تاثیر الگوریتم E-A-T روی سئو سایت صحبت کردیم، به راهکارهای برای بهبود سایت بر اساس این الگوریتم میپردازیم.
قرار دادن اطلاعات تماس
کسب و کارهایی که اطلاعات کافی برای پشتیبانی کاربران و مشتریان در سایت خود ندارند مدیر ممکن است بر اساس الگوریتم E-A-T، غیر قابل اعتماد شناخته شوند. این قضیه مخصوصاً برای صفحات YMYL اهمیت پیدا میکند. در سایتهایی با پرداختهای بانکی انتظار میرود که اطلاعات زیادی درباره تماس و راههای ارتباطی به مشتریان ارائه شود تا اگر مشکلی پیش آمد، افراد بتوانند راهنماییهای لازم را دریافت کرده و سوالات خود را مطرح کنند. البته نداشتن پشتیبانی ۲۴ ساعته یا قرار ندادن آدرس باعث جریمه سایت شما نمیشود. مثلاً سایتهایی که محتوای طنز دارند نسبت به سایتهای حوزه بانکداری به ارائه اطلاعات دقیق تماس نیازی ندارند.
کمک گرفتن از کارشناسان و متخصصان
بسیاری از صنایع، متخصصین خاص خود را دارند که میتوانید برای تولید محتوا از آنها کمک بخواهید. اگر موضوع سایت شما مربوط به YMYL میشود، داشتن دانش تخصصی و کارشناس در زمینه حقوقی، مالی، مشاوره پزشکی اهمیت بیشتری دارد. اگر شما یا شخصی که محتوای سایت را مینویسد، مدرک دکترا دارد، کنفرانسهای معتبر برگزار کرده یا جوایزی دریافت کرده است؛ این را باید به همه و مخصوصاً گوگل اطلاع رسانی کنید. در نظر داشته باشید که هدف الگوریتم E-A-T، نشان دادن اعتبار نیروی تخصص و قابل اعتماد بودن سایت به گوگل است؛ البته نباید در این مسیر اغراق و مبالغه کنید.
دریافت نظرات بیشتر
بر اساس E-A-T، گوگل از Quality Raters میخواهد که نظرسنجیهای آنلاین را به عنوان منبع اطلاعاتی برای بررسی اعتبار سایت در نظر بگیرند. شما هم میتوانید برای دریافت نظرات بیشتر با بقیه سایتهای حوزه خود تعامل داشته باشید.
بررسی حقایق و دادههای واقعی
بر اساس راهنمایی رتبهبندی کیفیت گوگل، مقالات خبری باید دقیق و واقع گرایانه باشند تا از فیلتر الگوریتم E-A-T رد شوند. بر اساس این الگوریتم مقالات خبری باید به گونهای باشند که انگار روزنامه نگار حرفهای آنها را تولید کرده و مطالب علمی هم باید مطابق با نظر جامعه علمی و به صورت دقیق ارائه شوند. توصیه ما این است که محتوای خود را به درستی با منابع گوگل مثل دادههای ویکی پدیا تطبیق دهید.
آپدیت محتوا
اگر موضوعات سایت شما در حوزه YMYL مثل مالی یا پزشکی است، مهم است که با به روز نگه داشتن محتوا خود را به الگوریتم E-A-T نشان دهید. اگر محتوای تولیدی در زمینههای مشاوره مالیاتی، مشاوره حقوقی، مشاوره مالی و … است، باید دائماً به روز شده و منابع معتبری داشته باشد. همچنین محتواهای حوزه پزشکی در کنار حرفهای نوشته شدن، باید به صورت منظم بررسی، ویرایش و آپدیت شوند. به صورت کلی گوگل به سایتهایی که با ارائه اطلاعات قدیمی، کاربران را گمراه میکنند، اعتماد نمیکند.
ایجاد لینکهای بیشتر
در کنار لینک سازی داخلی و مزایای آن در سئو آن پیج، شما باید برای افزایش اعتبار خود روی سئو خارجی سرمایهگذاری کرده و محتوای جذاب و ارزشمندی تولید کنید. گوگل وقتی صحبت از کیفیت و تعداد لینکها میشود، بسیار دقیق عمل میکند پس باید اولویت خود را روی لینکهای قوی بگذارید.
دریافت منشنهای بیشتر
همانطور که گفتیم منشن شدن در سایتهای شناخته شده باعث بهبود اعتبار شما میشود. در زمان بررسی اعتبار و شهرت یک سایت برای رتبه بندی، به توصیههای تخصصی، منابع، نظرات بازدید کنندگان و بقیه اطلاعات معتبر توجه میشود.
کمک گرفتن از ویکی پدیا
انتشار مقالات خبری در ویکی پدیا کمک زیادی به شناخت یک شرکت میکند میتوانید در آنجا افتخارات، جوایز و اطلاعات تخصصی درباره شهرت و سایر موارد را اشتراک گذاری کنید. البته داشتن یک صفحه ویکی پدیا بسیار سخت است مگر اینکه کسب و کاری به شدت معروف و قدرتمند داشته باشد. به هر حال اگر حس میکنید برند شما به اندازه کافی شناخته شده است، گرفتن یک صفحه ویکی پدیا قطعاً ارزش امتحان آن را دارد. در ادامه میتوانید نام خود را در صفحات موجود ویکی پدیا ذکر کنید. این مورد هم کار آسانی نیست و معمولاً پیشنهادات تبلیغاتی حذف میشوند. اما در صورتی که محتوای مفید شما میتواند ارزش افزودهای برای مقالات ویکی پدیا باشد، حتماً این کار را انجام دهید.
جمعبندی
توجه به تخصص، اعتبار و قابل اعتماد بودن برای گرفتن رتبههای برتر گوگل کافی نیست و باید درکی که از E-A-T گوگل دارید را مورد استراتژی بازاریابی محتوای خود کنید. مواردی که در این مطلب به آنها پرداخته شد برای سایتهای YMYL اهمیت زیادی دارند و باعث بهبود E-A-T هم میشوند. از جمله مراحل اصلی این فرایند میتوان به بهبود اعتبار خود و نویسندگان نزد گوگل، دعوت از نویسندگان برای تولید محتوا، انتشار مطالب طولانی بر اساس سئو محتوا که قابل استناد باشند، تحقیق گسترده و ذکر منابع در انتهای مطلب اشاره کرد. اگر علاقه مند به کسب اطلاعات کامل تر هستید حتما داکیومنت E-A-T gets an extra E for Experience در developers.google.com مطالعه کنید.
محمد قاسمی هستم متخصص سئو و دیجیتال مارکتینگ که بیش از 5 ساله توی این حوزه فعالیت می کنم و در بخش تحریره تیم نوترون وب محتواهای مربوط به سئو و بازاریابی آنلاین را بررسی و منتشر می کنم.
اینم بگم که سال ها آموزش دیدم ، چند صد هزار کلمه محتوا نوشتم و میلیون کیلومتر اسکرول کردم تا به نوترون وب رسیدم 😎
دیدگاهتان را بنویسید