الگوریتم MUM گوگل چیست؟!
الگوریتم MUM یا همان Multitask Unified Model، با هدف افزودن ویژگیهای منحصر به فرد در صفحه نتایج جستجو گوگل(SERP)، بر اساس هوش مصنوعی طراحی شده و به گفته گوگل، بسیار تکامل یافته تر و قوی تر از سایر الگوریتمهای بر پایه هوش مصنوعی گوگل مثل برت است. گوگل با این الگوریتم، تغییراتی در صفحه جستجو و نتایج آن انجام داده تا با جزئیات بیشتر به کمک کاربران بیاید. بر اساس ادعای گوگل، بعد از معرفی هوش مصنوعی الگوریتم MUM فرایند کیفی و کمی نمایش نتایج مسیر رو به رشدی خواهد داشت؛ چرا که فناوری Machine Learning همیشه در حال یادگیری و بررسی بازخوردها و رفتارهای انسانی است. اما چیزی که بیشتر از بقیه در الگوریتم مام ممکن است توجه افراد را به خود جلب کند، ارائه خدماتی مثل گوگل لنز برای جستجوی بصری و طبیعی است که تجربه کاربران را متحول کرده و باعث تحول مسیر سئو سایت میشود در ادامه بعد از بررسی ماهیت الگوریتم MUM، ویژگیهای اصلی آن را معرفی کرده و به تاثیر الگوریتم مام روی دنیای سئو میپردازیم.
الگوریتم MUM چیست؟
در اکتبر سال ۲۰۲۱ بود که گوگل برنامههایی برای پیشرفتهتر شدن موتور جستجوی خود را استارت زد تا کاربران بتوانند هر چیزی که میبینند را سرچ کنند. الگوریتم مام یکی از این برنامهها بود که صفحه نتایج جستجوی گوگل را به کمک هوش مصنوعی، پیشرفتهتر کرد. شعار الگوریتم MUM، آماده بودن پاسخ سوالات به بهترین شکل ممکن در هر موقعیتی از صفحه نتایج جستجو است. همچنین الگوریتم مام علاوه بر ارزیابی و بررسی بازخوردهای کاربران، همزمان به یادگیری رفتار آنها هم میپردازد.
شاخصهایی مرتبط با جستجوی کاربران
الگوریتم MUM بر اساس جستجوی بصری یا Visually browsable search results، انطباق موضوعی یا Topic zoom و چیزهایی که باید بدانید یا Things to know، میتواند در سریعترین زمان ممکن جستجوی عمیق و کاربردی به کاربر ارائه دهد. این ویژگی رابطه تنگاتنگی با فناوری جستجو روی تصویر (SOP) داشته تا نتایج جستجو بر اساس فاکتورها و سلیقه کاربران باشد. تحولی که الگوریتم مام در صفحه نتایج جستجویی ایجاد کرده میتواند انقلابی بزرگ در سئو سایتها به وجود بیاورد. در ادامه ویژگیهای خاص این الگوریتم و تاثیر آنها روی سئو را از جهات مختلف بررسی میکنیم.
چهار ویژگی منحصر به فرد الگوریتم MUM
Videos in Google Search
گوگل با به کارگیری الگوریتم MUM ویدیوها و فیلمهای سطح وب را بهتر درک میکند. یعنی اگر در گذشته موضوعات مرتبط با یک کلمه کلیدی فقط در اشکال خاصی در صفحه نتایج جستجو دیده میشد، حالا در اثر این ویژگی، نتایج ویدیویی هم به این موضوعات اضافه میشود. اما قضیه به همین جا ختم نشده و گوگل میتواند صداها و تصاویر داخل ویدیو هم پردازش و درک کند. این یعنی کرال و ایندکس کردن دیگر به صفحات سایت محدود نمیشود و چیزی که در پادکستهای صفحه گفته شده، حرفهایی که در یوتیوب میزنید و حتی ویدیوهایی که در اینستاگرام منتشر میکنید هم کرال و ایندکس میشوند. یعنی شاید به زودی پاسخ سرچهای خود را بین پادکستها و ویدیوهایی که گوگل پیشنهاد میدهد پیدا کنید.
Visually browsable
فناوری گوگل MUM به کمک کاربر میآید تا ایدههای خود را با دادههای طبیعی و بصری درک کند. گوگل اطلاعات مورد نیاز برای ارائه این ویژگی را از طریق سابقه سرچ کاربران در مرورگر کروم جمع آوری میکند. به عنوان مثال وقتی که کاربری در گوگل کروم، تصاویری از گلهای بهاری را تماشا کرده و در ادامه ایدههایی برای کاغذ دیواری را سرچ میکند، گوگل میفهمد که به آن تصویر گلهای بهاری علاقمند شدهاید و برای کاغذ دیواری هم تصاویر گلدار را پیشنهاد میدهد. در واقع گوگل هیستوری سرچ کاربر را کنار هم گذاشته و با او ارتباط برقرار میکند تا به ذهن کاربر متصل شود و دادههای بصری که در اختیار او قرار میدهد قابل درک و الهام بخش باشند. البته این فقط گوشهای از تواناییهای فوق العاده الگوریتم MUM میباشد که به صفحه نتایج جستجو آمده است.
Refine & Broaden this search
گوگل تصمیم دارد به دایره المعارفی بزرگ و پیشرفته از اطلاعات مربوط به کلمات کلیدی سرچ شده توسط کاربران تبدیل شود و کاری کند که نتیجه نشان داده شده به کاربر، دقیقاً همان چیزی باشد که با علاقمندیهای او مرتبط است. ویژگی Refine & Broaden this search گوگل را قادر میسازد تا در کنار لینکهای قرار گرفته در محتوا و ساختاری که یک متخصص سئو برای تدوین محتوای خود در نظر گرفته، نتایجی بر اساس شناختی که از کاربر دارد را به او نمایش دهد.
یعنی موضوعاتی که با سرچ ما ارتباط دارند، فقط از طریق آرایههای محتوایی انتخاب نمیشوند و این گوگل است که بر اساس شناخت خود از کاربر و به وسیله هوش مصنوعی جلوی نشان داده شدن نتایج ناامید کننده را میگیرد تا کاربر در مسیری قرار بگیرد که برای مدت زیادی دست از گشت و گذار بر ندارد. به صورت کلی این ویژگی رضایت کاربر از ورود به گوگل را افزایش داده و میتواند یک خرید قطعی برای صاحبان کسب و کار به ارمغان بیاورد.
Things To Know
یکی از ویژگیهای برجسته این الگوریتم، ارائه کردن اطلاعات و جزئیاتی بیشتر بر اساس موضوعات جستجو شده توسط کاربر میباشد. گوگل به وسیله دادههای featured snippet اطلاعات و جزئیات مورد نیاز خود را جمع میکنند. یعنی به خاطر این ویژگی وقتی سرچی در گوگل انجام میدهید، مسیر پیش روی شما کاملاً بر اساس میلی که دارید خواهد بود. مثل مثل ورق زدن یک کتاب که صفحات جالب آن تمام نمیشود یا دیدن سریال جذابی که نمیتوانید جلوی خود را برای دیدن قسمتهای بعدی آن بگیرید. در واقع تکنولوژی machine learning میخواهد تا چیزی که کاربر دوست دارد را در اختیارش قرار بدهد.
ورود اطلاعات کالا به صفحه نتایج جستجو
حتماً تا همین جای مطلب هم با توجه به چهار ویژگی منحصر به فرد این الگوریتم، متوجه تحولی که قرار است در تجربه کاربری مخاطبان ایجاد کند، شدهاید. بعد از الگوریتم MUM کالاها قرار است با ویژگیهای متنوع و جلوههای ویژهای در صفحه نتایج جستجوی گوگل ظاهر شوند. این یعنی برای کسب اطلاعات بیشتر، حتماً لازم نیست به صفحه فروشگاه مورد نظر بروید چون که گوگل دادهها را در لحظه از فروشگاه مورد نظر جمع آوری کرده و به صورت خلاصه در اختیار شما قرار میدهد. یعنی وقتی که میخواهید یک هودی بخرید، صفحهای با جلوه بصری بسیار جذاب به شما نشان داده میشود که اطلاعاتی درباره رنگ بندیها و سایزهای مختلف هودی را در اختیار شما قرار میدهد. به این ترتیب با الگوریتم مام دیگر نیازی به ورود به صفحه فروشگاهها نیست چرا که فروشگاهها به صفحه نتایج جستجو میآیند.
ارتباط ریچ اسنیپت و استراکچر دیتا با الگوریتم MUM
اطلاعاتی که الگوریتم MUM از فروشگاهها جمع آوری میکند از طریق استراکچر دیتا و ریچ اسنیپت سایتهای فروشگاهی است. مدیر ارشد تجارت آنلاین گوگل در این باره گفته است که گوگل اطلاعات مورد نیازش را مستقیماً از فروشگاهها میگیرد و همچنین به ارزیابی و تحلیل نحوه ارتباط ویژگیهای محصولات میپردازد. گوگل همیشه میخواهد دادههایی صادقانه، معتبر و واقعی به کاربر ارائه دهد. در این حالت فقط فروشگاههایی میتوانند در نتایج جستجو خوش بدرخشند که دادههای آنها به خوبی توسط استراکچر دیتا سازماندهی شده و برای رباتهای گوگل قابل درک و پردازش باشد. اینجاست که بار دیگر اهمیت دادههای ساختار یافته که در آموزش سئو روی آن تاکید میکنیم برایتان روشن میشود. گوگل به تجربه مشتریان قبلی در قسمت امتیازدهی محصول، موجودیهای کالاهای شما و حتی نظرسنجیها هم اهمیت میدهد.
بهبود تجربه جستجوی کاربران با Shopify
Shopify نرم افزاری است که در نقاط مختلف اروپا و آمریکا، فروشگاهها از آن به عنوان بستری برای فروش و ارائه محصولات خود استفاده میکنند. گوگل برای اینکه فروشندگان بیشتر دیده شوند، همکاری خود با Shopify را گسترش داده تا فروشندگان فعال این نرمافزار بتوانند تنها با چند کلیک ساده محصولات خود را در گوگل به فروش برسانند. این همکاری باعث میشود تا فروشندگان Shopify در قسمتهای مختلف گوگل مثل Google Image ، Shopping ، YouTube و … بتوانند مشتری پیدا کنند و حداکثر دسترسی به مخاطبین خود را داشته باشند. البته همانطور که میتوانید حدس بزنید این ویژگی فعلاً در آمریکا و اروپا فعال شده است.
شاخص In-store Inventory الگوریتم MUM
همانطور که گفتیم گوگل برای اینکه سایتهای فروشگاهی را به نتایج جستجو بیاورد نیاز به دادههای آماری کامل آنها از طریق استراکچر دیتا صفحات دارد. برای همین شاخصی به عنوان In-store Inventory توسط گوگل تعریف شده که موجودی و تنوع کالاها، کیفیت آنها، تعامل کاربران در کامنتها و در دسترس بودن سایت را برای بررسی سایتهای فروشگاهی ارزیابی میکند. از جمله شاخصهای In-store Inventory میتوان به آسان شدن راه ارتباط مشتری با فروشگاه، تبلیغ نشدن محصولات بدون موجودی، مشاهده نظرات و بازخوردهای واقعی مشتریان، دقیق و صادقانه بودن اطلاعات محصولات، فروش بدون محدودیت زمانی، تجربه کاربری بالا، موبایل فرندلی بودن و اطلاعات دقیقی که به شکل لحظه آپدیت میشوند اشاره کرد.
شاید فکر کنید که به خاطر این رویه دیگر ارائه خدمات سئو برای سایتهای فروشگاهی کار سختی شده و بسیار سختتر شده است. اما در واقعیت اگر بتوانید رزومهای اثربخش و کالایی منطبق با نیاز مشتری را در صفحه نتایج جستجو ارائه کنید، در کنار گرفتن ایمپریشن طبیعی، هزاران کلیک دیگر هم از طریق این رویه دریافت خواهید کرد.
ویژگی Search On Pictures با گوگل لنز
این تحول بزرگ با کمک هوش مصنوعی برای پاسخ به نیاز کاربران، وارد مرحله جدیدی از رتبهبندی سایتها میشود. فناوری SOP یا همان Search On Pictures، این امکان را در اختیار کاربر قرار میدهد تا درباره چیزی که میبیند سوال بپرسد و گوگل پاسخهای مرتبط را به او نشان دهد. مثلاً شما اگر از طرح یک لباس خوشتان آمده و به دنبال کفشی به همان طرح هستید، گوگل برای کمک به شما با استفاده از این فناوری طرحی از لباسی که به آن علاقمند هستید را جستجو کرده و به شما چندین کفش مختلف با آن طرح، به همراه جزئیات و اطلاعات کامل ارائه میکند. همچنین کاربران دسکتاپ با فناوری earch part of the page with google lens در کروم میتوانند بخشی از تصویر را جدا کرده و نتایج مرتبط با آن را مشاهده کنند.
جمعبندی
معرفی الگوریتم MUM، اتفاق مهمی در دنیای سئو است که باعث تحول کیفیت جستجوی کاربران شده و به همین دلیل دیگر مشاوره سئو بر اساس بهینه سازیهای کلاسیک سایت به درد رقابت در فضای جدید نمیخورد. در این فضا دیگر خبری از خرید ارزش افزوده مثل بک لینکها برای ارتقا رتبه سایت، تکنیکهای سئو کلاه سیاه و سئو منفی برای آسیب زدن به رقبا نیست. یعنی همه سایتهای فروشگاهی باید محصولاتی با سئوی حرفهای، اطلاعات به روز و محتوای غنی منتشر کنند تا به کمک تکنیکهای مختلف دیجیتال مارکتینگ به این جریان جدید گوگل وارد شوند. اینگونه مهمترین وظیفه یک فروشگاه اینترنتی، منتشر کردن محصولاتی به همراه دادههای ساختار یافته، اطلاعاتی صادقانه و محتوایی مفهومی است.
محمد قاسمی هستم متخصص سئو و دیجیتال مارکتینگ که بیش از 5 ساله توی این حوزه فعالیت می کنم و در بخش تحریره تیم نوترون وب محتواهای مربوط به سئو و بازاریابی آنلاین را بررسی و منتشر می کنم.
اینم بگم که سال ها آموزش دیدم ، چند صد هزار کلمه محتوا نوشتم و میلیون کیلومتر اسکرول کردم تا به نوترون وب رسیدم 😎
دیدگاهتان را بنویسید