الگوریتم پاندا چیست؟ (panda algorithm)
الگوریتم پاندا در سال ۲۰۱۱ با هدف کنترل کیفیت محتوای سایتها روی کار آمد. وظیفه اصلی Google Panda بررسی میزان رضایت کاربران از محتوا قرار گرفته در صفحات سایت است؛ به عقیده بسیاری این الگوریتم فقط با محتوای تکراری مشکل دارد در حالی که عملکرد آن خیلی پیچیدهتر از این حرفها است. در ادامه این مطلب از نوترون وب نحوه عملکرد الگوریتم پاندا و مواردی که روی آنها حساسیت دارد، بررسی جریمه شدن سایت توسط این الگوریتم و راههای رفع آن را بیان میکنیم.
الگوریتم پاندا چیست؟
گوگل برای جلوگیری از نمایش محتوای بیکیفیت به کاربر در نتایج جستجوی گوگل، الگوریتم پاندا را معرفی کرد. گوگل زمانی برای راهاندازی الگوریتم پاندا اقدام کرد که پدیدهای به اسم مزارع محتوا، نتایج جستجو را پر کرده بود و نارضایتی کاربران و مخاطبان اینترنتی چند برابر شده بود. منظور از مزرعه محتوا سایتهایی هستند که حجم زیادی از محتوای کم ارزش و بیکیفیت را منتشر کردهاند تا به خاطر زیاد بودن محتوا، در صدر نتایج جستجو قرار بگیرند. پاندا از زمان معرفی خود در سال ۲۰۱۱ بارها دستخوش تغییرات فراوانی شده است.
خط قرمزهای الگوریتم پاندا
پاندا مستقیما به سراغ صفحات یا سایتهایی میرود که محتوای آنها براساس فاکتورهای پاندا، با کیفیت و جذاب نباشد. در ادامه برخی از مواردی که باعث عصبانیت Google Panda میشود را بررسی میکنیم و شدیداً پیشنهاد میکنیم که این موارد در سایت شما وجود نداشته باشند.
محتوایی که به عبارت جستجو شده مربوط نیست
صفحاتی که در نتایج گوگل به کاربران وعده اطلاعات یا حداقل گرفتن جواب سوال را میدهند، اگر این کار را به خوبی انجام نشود، توسط الگوریتم پاندا جریمه خواهند شد. به عنوان مثال ممکن است کاربری به دنبال “خدمات سئو” باشد اما با کلیک روی لینک صفحه در نتایج جستجو، فقط با انبوهی از تبلیغات مواجه شود که هیچ کدام نیاز او را برطرف نمیکنند.
سایتهای بلاک شده به وسیله کاربران
اگر کاربران به هر دلیلی سایتهایی را در نتایج گوگل بلاک کنند یا به وسیله افزونههای کروم این کار را انجام دهند؛ الگوریتم پاندا هم آنها را جریمه خواهد کرد.
محتوای بیکیفیت به ازای لینک به برنامههای دیگر
برای مثال این مورد حتما سایتهایی را دیدهاید که دریافت فایل یا خواندن مطلب، نیازمند عضو شدن در فلان کانال تلگرام است.
زیاد بودن تبلیغات صفحه
صفحاتی که بیشتر از محتوای اصلی، تبلیغاتی مثل پاپ آپهای متعدد، بنرها و سایر حالتهای تبلیغات را در معرض دید کاربران قرار میدهند، بر اساس الگوریتم پاندا سایتی معتبر نیستند. این گونه سایتها را در ایران به خصوص بین حوزههای موسیقی و دانلود فیلم زیاد میبینیم.
محتوای کم کیفیت UGC
محتوای بیکیفیت نوشته شده به وسیله کاربران یا همان User Generated Contact را مثلا در وبلاگهایی میبینید که کاربرانش پستهایی پر از غلطهای گرامری، املایی و اطلاعات نامعتبر منتشر کردهاند.
مزرعه محتوا
کمی قبل درباره مزارع محتوا صحبت کردیم. این گونه مزارع معمولاً مجموعهای از محتواهای بیکیفیت هستند که از سایتهای دیگر آمدند. به عنوان مثال در مزرعه محتوا تعداد بسیار زیادی نویسنده غیرمتخصص مشغول به کار هستند که مطالب ساده و کوتاه در حوزههای مختلف مینویسند تا کاربران در زمان جستجوی موارد مختلف، وارد آن سایت شوند. الگوریتم پاندا از سایتهایی که هم درباره اقتصاد، هم اخبار افراد معروف و مطالب پزشکی را به صورت نامنظم و بیهدف منتشر میکنند، دل خوشی ندارد.
غیر قابل اعتماد بودن مطلب و نبود منابع معتبر
محتواهای تولید شده به وسیله منابع ناشناخته و غیر معتبر، از نظر گوگل هم ارزش چندانی ندارند. این قضیه برای سایتهایی که از کاربران خود اطلاعاتی مثل کارت بانکی یا مشخصات فردی دریافت میکنند، حساستر هم میشود.
محتوای بیکیفیت
بی کیفیت بودن محتوا نقطه اشتراک بسیاری از موارد بالا بود؛ چرا که سایتها و صفحاتی که اطلاعات چندانی به کاربران ارائه نمیدهند، از نظر پاندای گوگل برای کاربران ارزشی قائل نبوده و باید جریمه شوند.
محتوای کپی
بدیهی است که محتوای تکراری و کپی پیست شده از بقیه سایتها از نظر الگوریتم پاندا قابل قبول نبوده و هیچ رتبهای به آن اختصاص نمیگیرد.
محتوای خیلی کوتاه
صفحات ضعیفی که محتوای بسیار کمی دارند، پاندای گوگل آنها را بیکیفیت میداند. البته در اینجا منظور ما از محتوا، متنی مرتبط با موضوع در کنار منابع و لینکهای خارجی آن است. مثلاً یک سایت پزشکی نمیتواند با چند جمله ساده نوعی بیماری و روشهای درمان و علائم آن را معرفی کند و حرفی از منبع و اساس حرفهایش نزند.
چگونه بفهمیم سایت توسط الگوریتم پاندا جریمه شده؟
جریمه شدن توسط الگوریتم پاندا یکی از رایجترین انواع مجازاتهای گوگل است که تقریباً دامنگیر همه سایتها میشود؛ هرچند که دیگر عملکرد الگوریتم پاندا جزو مجازاتهای گوگل نیست و آن را به عنوان الگوریتم کیفیت میشناسند که کیفیت کلی سایت را ارزیابی میکند. اگر به تشخیص پاندای گوگل محتوای سایت شما کیفیت لازم را نداشته باشد، این موتور جستجو امتیاز پایینی برای همه سایت در نظر میگیرد و در این حالت به سختی میتوانید به رتبههای برتر جستجوی گوگل برسید. پاندای گوگل میتواند تاثیر زیادی روی سئو و رتبه سایت بگذارد؛ چرا که مجازات آن Site-wide بوده و روی رتبه همه کلمات کلیدی ارگانیک سایت اثر میگذارد. یعنی وجود مشکل در قسمتی از سایت، باعث مجازات گوگل برای همه صفحات سایت میشود.
تغییرات بعد از جریمه شدن سایت توسط پاندا گوگل
اول از همه در نظر داشته باشید که جریمههای الگوریتم پاندا در سرچ کنسول نشان داده نمیشود. بعد از جریمه شدن، ترافیک سایت کاهش شدید اما تدریجی خواهد داشت که به روندی ثابت تبدیل میشود. از طرفی همه صفحات سایت با مشکل رتبه روبرو میشوند و همچنین صفحات شما در بعضی از نتایج جستجوی کلمه کلیدی نشان داده میشود اما نه مثل همیشه و احتمالاً برای کلمات کلیدی زیادی، سایت خود را در صفحات ۲ و ۳ گوگل پیدا میکنید. پس نکته مهم بررسی شدن کل سایت توسط الگوریتم پاندا و کاهش شدید ترافیک کلمات کلیدی سایت با درصد یکسان نشان از جریمه الگوریتم پاندا دارد که آمار آن را با گوگل آنالیتیکس هم میتوانید بررسی کنید.
جریمه پاندا فقط برای محتوا نیست
بعد از چند آپدیت، پاندای گوگل به الگوریتم مرکزی گوگل برای رتبه بندی وارد شد. یعنی همه سایتها در اینترنت، یک امتیاز کیفی دارند که رتبه کلی سایت را تحت تاثیر قرار میدهد. البته این امتیاز کیفی فقط محدود به سئو محتوا نشده و تجربه کاربری، المانهای استاتیک و موارد دقیق کیفی هم دخیل هستند. همچنین در نظر داشته باشید که ممکن است تنها دلیل کاهش ترافیک سایت الگوریتم پاندا نباشد؛ از جمله موارد دیگری که باعث کاهش شدید ترافیک سایت میشوند میتوان به بیارزش شدن لینکها، حذف لینک، آپدیت الگوریتمهای گوگل و … اشاره کرد.
Panda Breakthrough
امروزه بهترین روش برای فروکش کردن خشم پاندا، استفاده از Panda Breakthrough یا راهنمای پاندا است، در این حالت شما محتوای صفحه را به گونهای به کاربر و موتورهای جستجو نشان میدهید که ارزش واقعی آن درک شود. در آموزش سئو به این کار بهینه سازی محتواها میگویم تا موتورهای جستجو امتیاز کافی را به سایت بدهند و وضعیت سئو سایت بهبود یابد. بهینهسازی تجربه کاربری هم یکی دیگر از عوامل موثر در بهبود امتیاز کیفی سایت است که برای رسیدن به آن باید راحتی رضایت کاربر در بخشهای مختلف سایت را در نظر بگیرید. بعد از بهینه سازی تجربه کاربری، کاربران زمان بیشتری در سایت سپری میکنند و این حالت سیگنالی مبنی بر بالا بودن کیفیت سایت به گوگل میفرستند.
رفع جریمه الگوریتم پاندا
قبل از اینکه فرایند رهایی از جریمه پاندای گوگل را درک کنید، باید از روش گوگل برای ارزیابی محتوا آگاهی داشته باشید تا بتوانید تولید محتوای سایت را به گونهای انجام دهید که الگوریتمهای گوگل با آن مشکلی نداشته باشند. سادهترین روش این است که بعد از پیدا کردن مشکل کیفی در سایت، آن صفحه را بررسی کنید و از خود بپرسید که آیا این بهترین محتوای ممکن برای این موضوع در اینترنت است؟
منطق پاندا برای جریمه سایت
هدف گوگل آوردن بهترین نتایج برای کاربران است و الگوریتم پاندا حکم کنترل کیفیت را دارد؛ شما با ساخت صفحهای با همه امکانات، در نهایت چیزی ایجاد کردهاید که در مقایسه با باقی سایتها در سطح بالاتری قرار دارد. اگر بیشتر صفحات سایت کیفیت خیلی خوبی داشته باشند، رتبه سایت مورد رحمت پاندای گوگل قرار میگیرد؛ اما از آن طرف اگر فقط چند صفحه سایت محتوای با کیفیت داشته باشد، گوگل میفهمد که شما به صورت کلی به محتوا اهمیت نمیدهید و سایت بیکیفیتی دارید که لایق رسیدن به نتایج برتر جستجو نیست.
بازگشت سایت به نتایج قبل از جریمه پاندا …
چیزی که تا الان گفتیم حالت کلی قضیه بود، عوامل تعیین کننده کیفیت محتوا بیشتر همانهایی هستند که در سئو محتوا بررسی کردیم. اما بعد از پیدا کردن مشکل کیفی اصلی، باید آن را در همه بخشهای سایت برطرف کنید. این مشکل میتواند مربوط به محتوای کپی، طول محتوا و حتی نبود صفحه مهمی مثل تماس با ما باشد. توجه داشته باشید که همه این پارامترها در مجموع امتیاز کیفی نهایی و مجازات سایت را تعیین میکنند. در واقع گاهی پاندای گوگل شما را مجبور به اعمال تغییرات اساسی در منوها، فوتر، هدر و حتی سیاستهای کلی سئو داخلی میکند. در نهایت بعد از انجام به روز رسانیها و رفع مشکلات به رباتهای گوگل زمان دهید تا دوباره سایت شما را ارزیابی کنند. در صورت رهایی از مجازات پاندا، سایت بعد از مدتی دوباره به ترافیک قبلی خود برمیگردد.
جمعبندی
در انتها اگر سایت شما محتوای جدید، کاربردی، با کیفیت و غیر کپی منتشر میکند دلیلی برای ترس از جریمه الگوریتم پاندا وجود ندارد. اما در مشاوره سئو به افرادی که از روشهای غیر استاندارد و مشکلدار برای تولید محتوای سایت استفاده کردهاند، تذکر میدهیم که ریسک جریمه شدن توسط گوگل وجود دارد. بهترین روش برای مصمون شدن از جریمه این الگوریتم، هرس محتوا و داشتن یک برند شناخته شده و معتبر در حوزه کاری خودتان است که خود این قضیه اصالت و اعتبار محتوای سایت را تضمین کند. اگر تجربهای از جریمه شدن توسط پاندا گوگل را دارید در نظرات بیان کنید تا درباره آن بحث کنیم.
محمد قاسمی هستم متخصص سئو و دیجیتال مارکتینگ که بیش از 5 ساله توی این حوزه فعالیت می کنم و در بخش تحریره تیم نوترون وب محتواهای مربوط به سئو و بازاریابی آنلاین را بررسی و منتشر می کنم.
اینم بگم که سال ها آموزش دیدم ، چند صد هزار کلمه محتوا نوشتم و میلیون کیلومتر اسکرول کردم تا به نوترون وب رسیدم 😎
دیدگاهتان را بنویسید